fbpx

Premiile Aga Khan 2013

Cité de l’architecture et du patrimoine din Paris găzduieş­te în perioada 26 martie – 12 mai 2014 o expoziţie dedicată proiecte­lor câştigătoare din cadrul celei mai recente ediţii a Premiilor Aga Khan. Acor­dat pentru prima oară în 1977, acest premiu trienal recompensea­ză construcţiile noi ce au un impact pozitiv asupra mediului construit existent şi contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii utilizatorilor, fie că este vorba de intervenţii punctuale sau proiecte de amploare. Anul trecut, premiul, constând în suma de un milion de dolari, a fost împărţit între 5 proiecte, 4 dintre care sunt situate în zone de conflict din Africa şi Orientul Mijlociu.

Text: Anca Rotar
Foto: ©Cité Chaillot

Revitalizarea oraşului palestinian Birzeit, cu rădăcini în perioada Imperiului Bizantin, este un proiect cu o amploare mult mai ma­re. Finanţat de Centrul pentru Conservarea Arhitecturii Riwaq, proiectul va dura, în total, 5 ani şi, dincolo de centrul urban propriu-zis, va include 50 de sate din Palestina. Până acum, a reuşit să transforme un oraş aflat în pragul declinului prin revitalizarea meşteşugurilor tradiţionale şi crearea de locuri de muncă, antrenând comunitatea locală într-un proces de vindecare nu numai fizic, ci şi social, economic şi politic.

Centrul de Chirurgie Cardiovasculară „Salam” din Khartoum, Sudan, realizat de Studio Tamassociati, are o capacitate de 63 de paturi şi a permis tratarea a peste 5,4 milioane de pa­cienţi de la deschiderea sa în 1994. Cu o arhitectură simplă, primitoare şi perfect adaptată contextului natural, clădirea re­pre­zin­tă un prototip pentru viitoarea dezvoltare a arhitecturii lo­cale. Cele trei săli de operaţie sunt dotate cu echipament performant, iar confortul pacienţilor este asigurat prin aplicarea de soluţii prietenoase faţă de mediu, precum maximizarea luminii şi ventilaţiei naturale, prezenţa panourilor solare şi folosirea de materiale reciclate pentru structura izolatoare.

Un alt proiect de amploare premiat este cel al infrastructurii urbane care urmează să unească capitala Regatului Maroc – Rabat de oraşul-port Salé (biroul Marc Mimram Architectes). Apărut din dorinţa de a demara un proces de regenerare şi unificare la scară mare, proiectul are ca prioritate încurajarea mobilităţii prin crearea unei reţele de transport moderne, ce include designul unui pod de dimensiuni mari. Numit Podul Hassan al II-lea, acesta a devenit deja un simbol pentru ambele oraşe şi oferă un model sofisticat şi coeziv pentru structurile viitoare.

Proiectul de reabilitare a bazarului din Tabriz, Iran, ce datează din secolul al X-lea e.n. şi acoperă o suprafaţă de 27 ha, la care se adaugă 5,5 km de bazar acoperit, se află de asemenea printre premiaţi. Căzut într-un proces de degradare rapidă în anii 1990, acest important centru comercial şi istoric a fost salvat prin iniţiativa Organi­zaţiei pentru Patrimoniu Cultural, Turism şi Artizanat. În ceea ce priveşte finanţarea, într-o primă fază 85% din costuri au fost acoperite de guvernul iranian, iar restul de 15% de comunitatea locală care, ulterior convinsă de importanţa proiectului, a furnizat aproape 90% din fondurile necesare pentru celelalte etape. Astfel, începând cu anul 2000, infrastructura bazarului a fost ameliorată, iar reabilitarea complexelor comerciale a fost însoţită de instalarea de noi facilităţi pentru public.

În cazul Cimitirului Islamic din Altach, Austria, proiectat de arhitectul Bernardo Bader, juriul a apreciat modul în care acesta se adresează nevoii resimţite de comunitatea musulmană de a crea un spaţiu care să corespundă aspiraţiilor sale spirituale, şi, în acelaşi timp, să fie integrat în contextul local. Arhitectul a folosit beton armat pentru ziduri şi lemn de stejar pentru decorarea porţii şi a inte­riorului spaţiului destinat rugăciunii.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0