fbpx

Premiul European pentru Spaţiu Public Urban 2012

Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona (CCCB) anunţă lansarea celei de-a şaptea ediţii a Premiului European pentru Spaţiu Public Urban, o competiţie de prestigiu la care sunt încurajaţi să participe arhitecţi din toate ţările Consiliului Europei. Cu speranţa că vor exista şi multiple participări româneşti la această ediţie, publicăm în continuare anunţul detaliat de lansare a concursului.

Premiul European pentru Spaţiu Public Urban 2012

DE CE SPAŢIUL PUBLIC?

Fondat pe idei precum egalitatea, pluralitatea şi progresul, oraşul european se confruntă astăzi cu noi provocări ridicate de dezvoltarea exponenţială din ultima vreme şi de complexitatea socială şi culturală în creştere. Unele dintre problemele cele mai stringente ale societăţii îşi găsesc o expresie radicală în spaţiile publice ale oraşului. Segregarea, boom-ul imobiliar, omogenizarea şi privatizarea spaţiului urban sunt câteva dintre fenomenele care pun în pericol ideea de deschidere, pluralitate şi convieţuire democratică, una dintre mărcile distinctive ale oraşului european.

Premiul European pentru Spaţiu Public Urban este o competiţie bienală ce are scopul de a recunoaşte şi încuraja creaţia, recuperarea şi ameliorarea spaţiului public, în deplina înţelegere a faptului că starea în care se găseşte spaţiul public este un indicator clar al sănătăţii civice şi colective a oraşelor noastre.

APEL PENTRU PARTICIPARE

Premiul European pentru Spaţiu Public Urban se va acorda anul viitor pentru a şaptea oară, fiind sponsorizat de următoarele instituţii: Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona – CCCB; Deutsches Architekturmuseum (DAM), Frankfurt; Muzeul Arhitecturii din Finlanda (MFA), Helsinki; Architecture Foundation (AF), Londra; La Cité de l’Architecture et du Patrimoine, Paris; Nederlands Architectuurinstituut (NAI), Rotterdam; Architekturzentrum Wien (Az W).

De natură onorifică, premiul se acordă atât autorilor, cât şi promotorilor proiectelor alese de juriu. Câştigătorii marelui premiu şi ai menţiunilor de onoare vor primi o diplomă confirmând acordarea premiului. Mai mult, câştigătorul marelui premiu va primi o placă comemorativă, ce va fi instalată în spaţiul public al cărui proiect a fost recompensat. Lucrările câştigătoare, finaliştii, precum şi o selecţie realizată de către juriu vor fi incluse în Arhiva Europeană a Spaţiului Public Urban, ce aduce laolaltă şi pune la dispoziţia publicului cele mai bune proiecte prezentate în cadrul competiţiei de la instituirea sa.

JURIUL INTERNAŢIONAL

Juriul care va acorda Premiul European pentru Spaţiul Public Urban este format din:

  • Preşedinte: Josep Llinàs, reprezentant al Centrului de Cultură Contemporană din Barcelona
  • Membri: Ole Bouman, director al Nederlands Architectuurinstituut (NAI); Sarah Ichioka, director al The Architecture Foundation (AF); Juulia Kauste, director al Muzeului Arhitecturii din Finlanda (MFA); Francis Rambert, director al Cité de l’Architecture et du Patrimoine; Peter Schmal, director al Deutsches Architekturmuseum; Dietmar Steiner, director al Architekturzentrum Wien (Az W)
  • Secretar: David Bravo i Bordas, reprezentant al Centrului de Cultură Contemporană din Barcelona.

Juriul va lua în considerare numai acele intervenţii care îndeplinesc condiţiile de participare şi are dreptul de a declara competiţia nulă. Funcţiunile de secretariat vor fi îndeplinite de către Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona, care va desemna un secretar pentru a asista juriul şi a redacta minutele şedinţelor de deliberare din timpul procesului de selecţie a câştigătorilor Premiului.

PROGRAM

17 octombrie 2011 – deschiderea campaniei de înscriere în cursa pentru Premiu

17 octombrie 2011 – 19 ianuarie 2012 – perioada de înscriere

5 martie – 11 aprilie 2012 – prima etapă a deliberărilor juriului (ce va putea fi urmărită online)

19 şi 20 aprilie 2012 – deliberarea juriului în cadrul CCCB

29 iunie 2012 – ceremonia de acordare a premiilor

CONDIŢII DE PARTICIPARE

Orice proiect constând în crearea, recuperarea sau ameliorarea unui spaţiu public în cadrul limtelor geografice ale Consiliului Europei, în anii 2010 şi 2011, poate fi înscris în competiţie. Înscrierea trebuie să fie făcută de către autori sau de către instituţiile care au sponsorizat proiectul.

Având în vedere că unele intervenţii în spaţiul public urban pot avea o durată foarte îndelungată, orice proiect care nu a fost complet finalizat în perioada 2010-2011 poate fi înscris în competiţie dacă au fost completate suficiente faze pentru a face posibilă evaluarea eventualelor consecinţe ale intervenţiei asupra mediului urban.

Candidaţii au obligaţia de a completa şi trimite, în cadrul limitelor de timp prevăzute, toate documentele menţionate în regulament.

CRITERII DE SELECŢIE

Criteriile de selecţie ale proiectelor câştigătoare nu vor avea în vedere doar calitatea arhitecturală, juriul luând în considerare şi alte aspecte, legate de efectele transformării urbane ce s-a petrecut în acel loc şi impactul proiectului asupra vieţii comunitare:

  • Natura explicit urbană a intervenţiei. Dimensiunile oraşului nu reprezintă un factor limitator, deşi prioritatea va fi acordată oraşelor medii şi mari, precum şi celor cu o semnificaţie urbană amplă.
  • Apartenenţa şi/sau destinaţia publică a proiectului.
  • Raportarea intervenţiilor la funcţiunile specifice spaţiului public, de la cele legate direct de ocuparea spaţiului de către cetăţeni la cele ce ţin de imaginarul colectiv.
  • Capacitatea intervenţiilor de a reduce fracturile sociale din cadrul oraşului şi de a elimina barierele fizice şi/sau simbolice pentru a creşte calitatea vieţii locuitorilor.
  • Contribuţia proiectelor la ameliorarea mediului, promovarea transportului public şi inovaţia în tratamentul instalaţiilor publice, resurselor de energie şi deşeurilor urbane.
  • Gradul de implicare a cetăţenilor în crearea, amenajarea şi/sau menţinerea spaţiului. Gradul de acceptare al spaţiului de către utilizatorii săi.
  • Caracterul interdisciplinar al conceptelor de planificare şi/sau obiectivelor pe baza cărora a fost realizat proiectul (sociologice, demografice, istorice, arhitecturale, economice, inginereşti, peisagistice, antropologice).

DOCUMENTELE NECESARE

Documentele necesare pentru înscrierea în competiţie sunt:

  • panouri rigide în format DIN A3, cuprinzând informaţii de natură grafică şi textuală asupra proiectului.
  • O descriere de aproximativ 4.500 de caractere, în limba engleză, ce va include o descriere a stării sitului înainte de implementarea proiectului, descrierea proiectului propriu-zis şi o apreciere finală a sa.
  • Minim 10 fotografii şi planuri ale proiectului.

PROCEDURA DE ÎNSCRIERE

Procedura de înscriere în competiţie, pentru care nu se va percepe nicio taxă, constă în două etape:

Înscriere online

Candidaţii se vor înscrie online completând, mai întâi, formularul de bază referitor la proiect şi persoana de contact, şi, apoi, furnizând toate celelalte informaţii necesare (fişa tehnică a proiectului, 3 panouri, descriere scrisă, informaţii referitoare la autori/promotori şi imagini), pe lângă încărcarea de fotografii şi planuri ale proiectului.

Candidatul poate modifica şi/sau completa fişa de înscriere de câte ori doreşte, până la finele perioadei de înscriere. Înscrierile online vor fi închise automat pe 19 ianuarie 2012.

În condiţiile în care candidatul doreşte să înscrie în competiţie mai mult de un singur proiect, el trebuie să treacă prin procedura de înscriere online pentru fiecare proiect în parte.

Mai multe informaţii legate de înscrierea online pot fi găsite la adresa: http://www.publicspace.org/files/GUIDELINES.pdf

Prezentarea materialului propriu-zis la CCCB

Următoarele documente vor fi trimise direct la CCCB:

  • O copie tipărită şi semnată a Rights Sheet (document disponibil în cadrul procesului de înscriere online), cu toate datele menţionate corect.
  • panouri numerotate: acestea trebuie să fie rigide (realizate din polistiren sau dintr-un material similar) în format DIN A3 şi orientate pe verticală. Ele trebuie să conţină următoarele informaţii:
    • O hartă (sau o hartă foto) prezentând locaţia în cadrul contextului său urban (la scară).
    • Două fotografii prezentând situl înainte de şi după intervenţie, preferabil din acelaşi unghi.
    • Mai multe fotografii ale proiectului finalizat, dintre care să fie indicate două pe care autorul le consideră cele mai representative. Imaginile prezentându-i pe cetăţeni folosind spaţiul vor fi evaluate pozitiv.
    • Explicaţii textuale în limba engleză, acolo unde este necesar.

Documentaţia va fi trimisă într-un pachet bine sigilat, prin poştă, curier sau personal la sediul CCCB până pe 23 ianuarie 2012, orele 14. În cazul pachetelor trimise prin poştă sau curier, data expedierii va fi atestată la oficiul poştal sau de curierat, iar CCCB va fi notificat cu privire la expediere la adresa publicspace@publicspace.org în cadrul aceleiaşi zile.

Pachetul va fi adresat registrului general al CCCB (deschis în zilele lucrătoare, cu excepţia sărbătorilor, între orele 9 şi 14):

PUBLICSPACE 2012 / cod de înregistrare

Registre General

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Montalegre, 5

E-08001 Barcelona

Espanya

Contact: www.publicspace.org , publicspace@publicspace.org

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0