fbpx

Premiul European pentru Spaţiul Public Urban

Vineri, 11 iunie a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Spaţiul Public Urban la Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona. Competiţia bienală se află la cea de-a şasea ediţie iar scopul ei este acela de a recunoaşte şi de a stimula caracterul public al spaţiilor urbane, alături de capacitatea acestora de a încuraja coeziunea socială.

Dintre cele 303 de proiecte înscrise în competiţie, juriul a ales să acorde marele premiu la egalitate pentru două proiecte: “Den Norske Opera & Ballet”, Oslo, Norvegia (Snohetta) şi “Open-Air Library”, Magdeburg, Germania (Karo * şi Architektur + Netzwerk).

Opera din Oslo este mai mult decât o simplă clădire, fiind în primul rând un spaţiu urban, un adevărat catalizator al tuturor energiilor oraşului. Proiectul este totodată emblematic pentru regenerarea ţesutului urban din care face parte. Acoperişul cuprinde o serie de pante acoperite cu marmură albă de Carrara, structura acestora generând o serie de spaţii potrivite pentru plimbări, pentru organizarea unor spectacole în aer liber şi pentru contemplarea priveliştilor asupra fiordului sau oraşului. În mod independent faţă de activitatea care se desfăşoară în interiorul clădirii, acoperişul a devenit un loc de întâlnire atractiv, foarte frecventat, promovând comunicarea între oameni.

“Den Norske Opera & Ballet”, Oslo, Norvegia (Snohetta)

Premiul European pentru Spaţiul Public Urban

Biblioteca în aer liber este amplasată în partea sud-estică a oraşului Magdeburg, una dintre acele zone urbane ale Germaniei de Est căreia îi sunt specifice platformele industriale abandonate şi, implicit, o rată crescută a şomajului. Biblioteca, realizată din piese prefabricate provenite de la o clădire demolată din vecinătate, oferă locuitorilor zonei peste 20.000 de cărţi, pe care le pot împrumuta fără niciun fel de monitorizare sau costuri, fiind liberi să le returneze atunci când doresc. Prin intermediul acestei intervenţii, un spaţiu aflat în plin declin s-a transformat într-un punct de întâlnire nonconformist, cu o puternică încărcătură simbolică, oferind o emblemă pentru viitorul promiţător al regiunii.

“Open-Air Library”, Magdeburg, Germania (Karo * şi Architektur + Netzwerk)

Premiul European pentru Spaţiul Public Urban

Pe lângă aceste două proiecte câştigătoare, s-au acordat menţiuni speciale pentru “Passage 56 / espace culture ecologique”, Paris, Franţa (atelier d’architecture autogeree); “Urban Activators: theater podium & brug Grotekerkplein”, Rotterdam, Olanda (Atelier Kempe Thill); “Casetas de pescadores en el Puerto”, Cangas de Morrazo, Spania (Irisarri + Pinera); “Paseo Maritimo de la Playa de Poniente”, Benidorm, Spania (Office of Architecture in Barcelona).

Premiul European pentru Spaţiul Public Urban

Premiul European pentru Spaţiul Public Urban

Premiul European pentru Spaţiul Public Urban

Premiul European pentru Spaţiul Public Urban

Mai multe informaţii cu privire la Premiul European pentru Spaţiul Public Urban şi despre proiectele câştigătoare puteţi găsi pe www.publicspace.org şi pe www.cccb.org.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0