fbpx

Premiul l’equerre d’argent

Text: Loredana Brumă

Echerul de argint este o distincţie a grupului Le Moniteur, creată în 1983, ce urmăreşte promovarea lucrărilor de arhitectură realizate pe teritoriul Franţei prin premierea anuală a celor mai impresionante lucrări realizate în anul în curs.

Premiul l'equerre d'argent

Pentru anul 2011, premiul este atribuit proiectului de renovare a unui turn de locuinţe sociale din arondismentul 17 din Paris. Imobilul aflat în apropierea bulevardului Bois-le-Pretre a fost proiectat între 1959 şi 1962 de către arhitectul Raymond Lopez. Edificiul de 16 etaje structurate pe o înălţime de 50m cuprinde nu mai puţin de 100 de apartamente. în 1990, a fost efectuată o primă serie de lucrări de renovare, privind izolarea exterioară a faţadelor, actualizarea instalaţiilor şi a sistemelor de securitate. în urma competiţiei organizate în 2005, au fost desemnaţi drept coordonatori ai lucrărilor arhitectul Frederic Druot, în asociere cu Anne Lacaton şi Jean-Philippe Vassal. Propunerea lor urmărea creşterea considerabilă a suprafeţei utile prin acroşarea de construcţia existentă a unei duble faţade alcătuită dintr-un sistem de grădini de iarnă suprapuse, cu suprafeţe cuprinse între 16 şi 33mp şi o serie de balcoane de 6-18mp în prelungirea acestora. Rezultatul acestei intervenţii a condus la o îmbunătăţire substanţială a coeficientului de izolare termică, plus de luminozitate şi confort, precum şi o creştere considerabilă a suprafeţei utile, per total, fiind adăugaţi peste 3000mp.

Premiul l'equerre d'argent

O menţiune a fost acordată grupului şcolar intercomunal Casares-Doisneau din Saint-Denis, proiect realizat de biroul de arhitectură AAVP. Inserat într-un ţesut complex de la periferia Parisului, ansamblul arhitectural ce cuprinde un grup şcolar şi echipamente sportive se dezvoltă pe locul unor foste hale industriale, sursă de inspiraţie pentru demersul actual. După 12 luni de studii şi încă 15 de şantier clădirea este dată în folosinţă în septembrie, 2011.

Premiul l'equerre d'argent

Premiul pentru ”prima lucrare” a fost înmânat arhitectei Vanessa Larrere pentru o clădire de birouri la Liposthey (Landes). Este vorba despre o extindere a unui ansamblu de clădiri agricole localizate de-a lungul unei autostrăzi dominate de păduri de pin. Preluând ritmul vertical al contextului local, faţada principală a clădirii este structurată într-o serie de 37 de stâlpi din lemn dispuşi la o distanţă de 68cm unul faţă de celălalt, pe fondul unei suprafeţe vitrate menite a asigura o bună iluminare naturală a spaţiilor interioare, birouri, săli de conferinţă şi arhive.

Anunţaţi la finele anului trecut, câştigătorii au fost premiaţi pe 6 februarie, la Hotel de Ville din Paris. Echerul de Argint este cel mai important premiu anual acordat pe teritoriul Franţei.

Premiul l'equerre d'argent

Mai multe informaţii despre premiu sunt disponibile pe site-ul www.lequerredargent.fr

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0