fbpx


White November igloo

Premium Plaza

Piaţa Victoriei, zona cu cea mai accelerată dezvoltare imobiliară din punctul de vedere al volumelor construite şi al schimbării raportului dintre spaţiul neconstruit şi cel construit, devine progresiv o galerie de arhitectură contemporană în mărime naturală, având ca principale exponate clădirile concepute de biroul Westfourth Architecture.

Text: Catrinel Panaite
Foto: Cosmin Dragomir, Andrei Mărgulescu

Cel mai recent obiect de arhitectură a cărui prezenţă marchează piaţa este clădirea Premium Plaza, construită la intersecţia dintre bulevardul Nicolae Titulescu şi strada dr. Iacob Felix.

Spre deosebire de celelalte clădiri semnate Westfourth Architecture, Premium Plaza nu are o imagine care să poată fi descrisă în câteva cuvinte; ea întoarce feţe diferite către diferitele puncte din care este percepută – o faţadă principală plană, vitrată, cu verticale discontinue, dar care formează o textură uniformă spre Piaţa Victoriei, o faţadă cu verticale pronunţate spre bulevardul Nicolae Titulescu, faţade în care domină plinul, cu un şir de mici fante orizontale, către spatele parcelei, şi o serie de brise-soleil-uri racordate pe curb, care înconjoară cele două faţade dinspre intersecţie în dreptul etajelor 1 şi 2.

La parter, clădirea se aşază pe aliniamentul bulevardului Nicolae Titulescu, spre al cărui trotuar se orientează holurile de acces spre etajele de birouri şi un café-bar, ridicat deasupra nivelului de acces şi care beneficiază de o mică terasă. Spre strada dr. Iacob Felix, clădirea este retrasă cu 3 metri, permiţând amenajarea parterului cu spaţii comerciale sau sedii de firme. Etajele proiectate în simplu tract (cu zona de circulaţii şi cea de spaţii secundare grupate spre spatele parcelei) şi compartimentate minimal, pentru a permite amenajarea liberă a zonei de lucru, sunt deschise prin vitraje ample către cele două străzi.

Finisajele exterioare diferă şi ele de la o faţadă la alta – deşi faţadele principale sunt dominate de materiale şi detalii high-tech, zona cea mai puţin rece a clădirii este cea din spate, care începe cu terasa cafenelei, placată cu tablă ondulată şi în care domină plinul – o imagine mai apropiată de arhitectura anilor dinainte şi, implicit, de sufletul oraşului.

Amenajarea interioară a recepţiei a fost realizată de biroul de arhitectură partener, cu sediul în Austria. Câteva elemente notabile ale acesteia sunt treptele de piatră, cu contratrepte luminoase, care fac legătura între holul de primire şi cel de acces la ascensoare, zona de pietriş din dreptul vitrajului principal, care îndepărtează atât vizual, cât şi fizic circulaţia pietonală de pe stradă de traseele din interiorul clădirii şi panoul de lemn care delimitează scara spre cafenea, având înscris numele clădirii, care este perceput discret, fără a afecta faţada parterului.

Clădirea Premium Plaza, avantajată de înălţimea ei de parter plus 15 etaje, întrerupe frontul relativ omogen al blocurilor din anii ‘80 care plachează bulevardul Nicolae Titulescu şi anunţă prezenţa intersecţiei, extinzând totodată spaţiul Pieţei Victoriei, al cărei contur volumetric se oprea înainte la America House, creaţie a aceluiaşi birou de arhitectură.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0