fbpx

Prezența absenței. Un pavilion temporar în așteptarea muzeului anunțat

ARHITECTURĂ: Egor Shtefan și urban curators TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Bohdan Poshyvailo, urban curators

Locul unde s-a întâmplat ceva semnificativ pentru istoria recentă a Ucrainei – Euromaidanul din 2013-2014 – și care a prilejuit în 2018 un concurs de arhitectură pentru un viitor muzeu național și un memorial dedicate „Revoluției demnității” (concurs câștigat de biroul german Kleihues + Kleihues) a rămas, până în ziua de azi, un loc gol, în așteptare. Exact în acest vid – în care locuitorii Kyivului își proiectează speranța, memoria și, mai ales acum, deziluzia – echipa de arhitecți Egor Shtefan & urban curators a instalat pavilionul temporar multifuncțional CUBE, ce întruchipează procesul și provizoratul din spatele soluțiilor arhitecturale, îmblânzind un pic absența mult visatului muzeu.

Cu prilejul împlinirii a 5 ani de la protestele mai sus-amintite, arhitecții au fost invitați să-și imagineze un scenariu de rememorare și reîntâlnire în acest sit complicat, ce conține urmele numeroaselor încercări abandonate ale autorităților de a construi ceva nou. Proiectul CUBE – o structură cubică din schele metalice – s-a hrănit conceptual chiar din această istorie fragmentată, propunând frust și transparent o întâlnire cu șantierul și problematizând ideea de construcție (ne)încheiată. La interior, pe marginile cubului se înalță în spirală o rampă pe care se poate merge, în timp ce zona centrală, asemenea unui atrium, găzduiește o scenă. Toate aceste spații ale „șantierului” se deschid așadar pentru evenimente culturale și expoziții, într-un gest ce-i reapropie pe vizitatori de un loc cu o puternică încărcătură în imaginarul colectiv ucrainean recent.

 

None

Fiind vorba de o intervenție temporară – și ce poate fi mai temporar, în construcții, decât un ansamblu de schele? –, designul a mizat pe modularitate și flexibilitate, astfel încât eventuale adăugări sau dezasamblări de componente să se realizeze cu ușurință. Nu întâmplător, mărturisesc arhitecții, de la idee la implementare drumul a fost scurt și clar: o lună de zile. Forma cubică, cu carcasă din plasă de fibră de sticlă, a fost, de asemenea, aleasă pentru simplitate, iar scheletul pe mai multe niveluri amintește de „yolka” din piața revoluției (structura metalică supradimensionată în formă de brad de Crăciun ce a devenit simbol al protestelor de-atunci).

 

Pavilionul temporar CUBE rămâne un experiment arhitectural complex prin implicațiile lui: transformă un sit amorf într-un peisaj; propune un act de „terapie urbană”, înlocuind o clădire încă absentă; exprimă un impuls pentru viitor, căci prezența unui șantier (simbolic sau nu) înseamnă că acel loc e pregătit de (re)construcție. Între timp însă istoria s-a înăsprit, iar tema (re)construcției ucrainene a încetat să mai aparțină doar dimensiunii simbolicului.

PROIECT: Pavilion temporar CUBE pentru viitorul Muzeu al Revoluției Demnității; AMPLASAMENT: Kyiv, Ucraina; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 490 mp; ARHITECTURĂ: Egor Shtefan și urban curators; SCHIȚE ȘI SUPERVIZARE CONSTRUCȚIE: Andrew Schular; IMPLEMENTARE CONCEPT ȘI GRAFICĂ: Anastasiya Ponomaryova; MANAGEMENT DE PROIECT: Iryna Yakovchuk;

FINALIZAT: 2019

 

Articol publicat în Dosarul din igloo #208 / Ucraina / iunie-iulie 2022

 

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0