fbpx

Primul oraș pe Marte este autosuficient și rezilient

ARHITECTURĂ: ABIBOO TEXT: Anda Zota FOTO: ABIBOO Studio

Abiboo, un birou de arhitectură cu premii internaționale în portofoliu, împreună cu o echipă de oameni de știință de la SONet, au propus o soluție de dezvoltare urbană pe Marte, care să ofere perspective sustenabile și economice pentru o societate încă utopică.

Așa cum ați văzut, mult din ceea ce concepem acum ca elemente vizuale science fiction au ca punct de referință retro-viitorul anilor ’70 și ’80. Conceptele care stăteau la baza acestora sunt înrădăcinate în scrieri mai vechi ale autorilor consacrați, precum Asimov, Dick sau Ballard. Una dintre ideile care încă persistă este această tendință umană de expansiune, de viețuire pe tărâmuri extralumești. Oricare ar fi motivația (schimbări sau chiar catastrofă climatică, război nuclear sau pură curiozitate), această idee a consumat imaginația umană.

Tema migrării a fost dezbătută în multe variante, însă cea care ne-a captat atenția a fost competiția organizată de The Mars Society, dezvoltată împreună cu SONet (companie condusă de astrofizicianul Guillem Anglada, care a descoperit exoplaneta Proxima-B și care a adunat în jurul său o echipă întreagă de oameni de știință și academicieni). Printre finaliștii competiției s-au numărat și Elon Musk (Space X), George Whitesides (Virgin Galactic) și Jim Bridenstine (NASA).

ABIBOO_Nuwa_Cliff View

Nüwa s-a clasat printre primii 10 finaliști. Este prima încercare a echipei de a formula o dezvoltare urbană care să fie autosuficientă, capabilă de extindere fără a depinde de resurse de pe Pământ. Promisiunea arhitecților vine în continuarea cercetărilor științifice, astfel cele două conlucrând către realizarea unei soluții care transcende utopia. În mod ideal, construcția orașului ar putea începe în 2054 și ar putea acomoda primul val de coloniști chiar din 2100. Orașul ar putea adăposti o capacitate de  250.000 de locuitori, iar modelul lui s-ar putea replica și în alte locații cu condiții similare.

Nüwa vine din mitologia chinezească. Este numele zeiței care a creat universul și care proteja umanitatea – o metaforă adecvată pentru această fantastică reprezentare a orașului pe Marte, nu doar din considerentele semnificațiilor simbolice similare, dar și din punctul de vedere al conceperii unei societăți multiculturale. Astfel, Nüwa este conceput ca un oraș complet inclusiv – o oportunitate pentru locuitori cu diferite naționalități.

Din punctul de vedere al condițiilor atmosferice, arhitecții ABIBOO au ales un deal pentru a dezvolta un oraș vertical. Arhitectura și soluțiile constructive au fost un rezultat al constrângerilor și limitărilor aferente locuirii pe Marte. „Dacă ar fi să construim ca pe Pământ, clădirile ar tinde să explodeze sub forța presiunii. Radiațiile solare și gamma de pe Marte ne-au forțat să construim spații care nu sunt direct expuse”, a descris Afredo Munoz, fondatorul ABIBOO. 

Orașul este dezvoltat în urma unei serii de excavări în interiorul dealului, care lasă niște crevase de diferite amplitudini unde se vor așeza, ulterior, construcții care să acopere funcțiuni diverse: locuire, muncă, socializare, tehnic. Toate acestea sunt amplasate ierarhic, într-o organizare verticală care să faciliteze utilizările. Mobilitatea este un element important într-un oraș al viitorului, iar aici este susținută prin lifturi verticale care traversează toată structura. În esență, această conlucrare a tehnologiei și arhitecturii a produs soluții inovatoare, într-un sistem scalabil și modular care, prin diverse tipuri de așezare și utilizare, poate crea o nouă identitate.

PROIECT: Orașul Nüwa; AUTORI: Guillem Anglada-Escudé, Alfredo Muñoz Herrero, Miguel Sereda, Gisela Detrell, Ingasi Casanova, David Cullen, Miguel Banchs i Pigué, Gonzalo Rojas, Engeland Apostol, Sebastián Rodriguez, Verónica Florido, Philipp Hartlieb, Laia Ribas, Owen Hughes Pearce, David de la Torre; REALIZAT: 2020

 

Articol publicat în igloo #206 / Arhitectură vizionară / februarie-martie 2022

 

Top View Magazine Mockup by Anthony Boyd Graphics

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0