Proiect câştigător la Anuala de Arhitectură Bucureşti 2021: Casa cu copac. Natură printre și dincolo de ziduri

O casă ca o îmbrățișare în jurul unui brad stufos. În cazul acestei case bucureștene, echipa LAMA Arhitectura a găsit limbajul potrivit pentru exprimarea întrupare a unui proiect ridicat în jurul unui copac care invită natura nu numai să îi dea târcoale, ci și să îi ofere relaxare și intimitate.

Cine a spus că nu putem locui și respira foarte aproape de natură chiar și în rama de beton a marelui oraș? O casă ridicată în jurul unui copac din sectorul 1 bucureștean este dovada ce ne susține afirmația, iar echipa LAMA Arhitectura a făcut posibil acest lucru. E suficient să ai un brad venerabil în perimetru pentru a fi inspirat și provocat să conturezi proiectul unei case în jurul acestuia.

casa_copac_lama_5
„Bradul, element generator de soluție, stă la baza dispunerii planimetrice a spațiilor. Astfel, toate spațiile se deschid cu suprafețe vitrate mari către această curte interioară, bucurându-se de imaginea crengilor copacului.” LAMA Arhitectura

Amplasată pe colț, cu deschidere către două străzi principale, casa a luat forma unui monovolum alb cu parter și etaj care stârnește curiozitate grație ferestrelor dispuse asimetric și prevăzute cu obloane glisante din lemn. După pătrunderea în incintă, apare surpriza: oaza intimă generată de curtea conturată prin retragerea casei în jurul bradului.

sectiune2
Secţiune

Funcțional, există trei zone distincte ale casei, fiecare cu rol bine definit. Subsolul oferă depozitarea și spațiile tehnice de rigoare, la acesta ajungându-se printr-o curte de lumină. Parterul (cu zonă de zi, bucătărie, birou, baie și debara) se curbează deschis și amplu grație vitrajelor mari care lasă să se întrevadă toate zonele casei și curtea. Capitolul iluminat, deja generos asigurat de ferestre, este nuanțat în zona livingului „printr-un luminator-bandă amplasat într-un capăt al spațiului”.

casa_copac_lama_6

La interior, legătura cu natura e dată de spații care respiră amplu, decorate minimalist și bazându-se pe tonurile odihnitoare ale materialelor naturale: lemn, în cazul parchetului stratificat și al mesei lungi din living, betonul aparent, în cazul plafonului de la parter etc. Corpurile de iluminat amplifică prin apariții robuste ori zvelte senzația de cadru elegant, la care contribuie și pereții finisați cu tinci, vopsiți în gri închis. Scara interioară, cu structură metalică gri, se ridică zveltă către etaj, oferind privirii o mini-seră verde.

casa_copac_lama_7

Etajul (dormitorul matrimonial cu baie și dressing, cele două dormitoare ale copiilor și băile aferente) urmărește axa bradului din curte, venind în contact vizual cu ale sale crengi stufoase. Acesta asigură atât conexiunea cu natura despre care aminteam, cât și o intimitate specială. Bradul își continuă traiectoria dincolo de înălțimea casei, care alege să se modeleze într-un permanent dialog cu acesta.

casa_copac_lama_8

PROIECT: Casa cu copac; AMPLASAMENT: Sector 1, București; AUTORI: LAMA Arhitectura; ECHIPA: arh. Dan Enache, arh. Călin Radu, arh. Alice Ioniță, arh. Andrei Alexa; SUPRAFAŢA TERENULUI: 550,18 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ LA SOL: 154,80 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ SUPRATERAN: 309,6 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 400 mp; COLABORATORI STRUCTURĂ: Andrei Tudor, Paul Ionescu (Interactive Design); FINALIZAT: 2021

Articol publicat în igloo #204 / octombrie-noiembrie 2021 / Post Covid City

igloo_204-shop