fbpx

Proiecţii ale viitorului urban

Trăim oare într-o epocă a schimbărilor, sau mai curând într-un moment de schimbare a epocilor? ­ se întreabă deopotrivă analişti, jurnalişti, artişti şi oameni de ştiinţă. Sub ochii noştri, distanţa dintre viaţa de azi şi cea de acum câteva luni începe să ia proporţiile unei rupturi definitive. Și, tot sub ochii noştri, artişti, arhitecţi şi designeri vin cu răspunsuri solidare, cu idei sustenabile şi cu un limbaj ce face apel la emoţii colective, pentru a reactiva viaţa socială în inima marilor aglomerări urbane, atât de vulnerabile în aceste momente. 

Artă urbană. Empatía, un mesaj socio-cultural

„Creaţie a timpurilor pandemiei, concepută în timpul confinamentului şi materializată în noua şi strania normalitate”, Empatía este, în cuvintele autorilor săi, o intervenţie artistică „universală, cum universală este şi situaţia pe care o trăim acum.” Empatía este un cuvânt cu origini în greaca veche, în care empátheia înseamnă emoţionat. Şi este, în viziunea echipei Boa Mistura, o calitate proprie caracterului fiecărui individ în parte care, însă, prin însumare, devine suport esenţial al solidarităţii colective, catalizator al vieţii sociale. „O prezenţă atât de necesară în momentul în care reconstruim. O absenţă atât de toxică şi care distruge şi mai mult ceea ce deja nu funcţiona bine” – empatia, la plural şi suprapusă, sub formă de enormă tipografie, este simbol al unuia dintre principalele motoare ce pot reactiva viaţa urbană.

Din acest motiv autorii lucrării, un colectiv multidisciplinar format din licenţiaţi în arhitectură, inginerie, jurnalism şi bele-árte, care este, de altfel, recunoscut pe plan mondial pentru intervenţiile sale urbane, au ales „empatia” ca fiind elementul-cheie al recentei lor lucrări. Intervenţia a fost realizată pentru prima ediţie a festivalului de artă urbană al platformei Cultura Inquieta, organizat în septembrie în oraşul Getafe, şi care a avut ca centru complexul polivalent Giner de los Ríos, proiect al arhitectului Miguel Fisac, a cărui faţadă a devenit canvas pentru acest mesaj vizual creat de Boa Mistura.

Proiect şi foto: Boa Mistura

Mobilitate. Island, un model de tramvai autonom

„Odată cu pandemia, locuitorii oraşelor au început să evite transportul public, bazându-se din ce în ce mai mult pe cel personal. Ne-am dorit să reimaginăm transportul public al erei post-Covid din perspectiva prevenţiei care,­ în special în oraşe dens populate precum Hong Kong, rămâne o misiune dificilă”, explică Andrea Ponti. Island este un tramvai pe două niveluri, fără vatman. Modelul de tramvai nu a fost ales întâmplător: acest mijloc de transport este emblematic pentru Hong Kong şi celebrează, în acest an, cea de-a 115-a aniversare.

Exteriorul Island este inspirat din peisajul urban high tech, cu vaste suprafeţe vitrate şi clădiri cu muchii rotunjite. Lumina naturală pătrunde din belşug în interior, în special datorită acoperişul de sticlă, acoperiş ce conferă şi spectaculoase perspective asupra oraşului, faimos, de altfel, pentru verticalitatea sa. Designul interior al Island are ca punct focal distanţarea socială, tradusă prin băncile interioare de formă circulară pe care pasagerii se aşază într-un pattern radial. Pereţii de un negru cărbune, tapiţeria roşie şi pardoseala din lemn aduc căldură interiorului şi contrastează plăcut cu exteriorul. Island are uşi pe ambele părţi, iar fluxul de pasageri este ghidat de elemente grafice.

„Island explorează un spectru larg de aspecte ale designului, de la produs la peisaj urban. Reprezintă spiritul avangardist al Hong Kongului şi introduce un nou concept de transport public, concept care permite regândirea distanţării sociale. În loc să conducem separat, regândim spaţiul public printr-un design integrat şi eficient”, adaugă Andrea Ponti. Designerul italian locuieşte în Hong Kong din 2013, acolo unde a fondat, alături de consultantul în design Shiori Kuroiwa, Ponti Design Studio, specializat în design high end ce combină noi tehnologii şi un limbaj centrat pe latura, esenţial şi atemporal, emoţională.

Proiect şi foto: Ponti Design Studio

Vezi restul proiectelor prezentate: igloo #198_octombrie-noiembrie 2020

igloo_198-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0