fbpx

Proiectul alternativ pentru Hala Matache a fost premiat la Bienala Naţională de Arhitectură

Proiectul grupului Arhitecţii Voluntari pentru regenerarea urbană în cartierul Matache – Gara de Nord, împreună cu cartea Cui ii e frică de cartierul Matache? au primit, fiecare, premiul la secţiunile Studii şi Proiecte Finalizate şi Nerealizate şi, respectiv, Arhitectura prin Cuvânt ale Bienalei Naţionale de Arhitectură. Cele două lucrări dezvoltă o propunere alternativă pentru regenerarea acestui cartier istoric din Bucureşti, construită în jurul valorificării tradiţiei şi patrimoniului de arhitectură, memorie culturală şi viaţă comunitară. Un sumar al proiectului este expus în cadrul Bienalei, la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.

Proiectul alternativ pentru Hala Matache a fost premiat la Bienala Naţională de Arhitectură

Juriul a apreciat iniţiativa de a lucra pentru cetăţenii cartierului istoric Buzeşti-Gara de Nord şi apoi pentru viitorul Bucureştilor, adaptat cerinţelor şi necesităţilor cetăţenilor privind confortul urban şi sustenabilitatea. Premiul vizează şi calitatea soluţiei şi a prezentării (cartea), care ilustrează şi explică paşii posibili pentru regenerarea urbană a zonei distruse şi abandonate în mod voit în mizerie.

Propunerea grupului de Arhitecţi Voluntari demonstrează că Hala Matache rămâne pe amplasament fără a afecta strada lărgită, aşa cum a fost ea prevăzută în proiectul Primăriei, că trebuie consolidată, restaurată şi redeschisă funcţiunii de comerţ. Regenerarea este un proces complex care trebuie să refacă logica economică şi funcţională, să întărească coeziunea socială şi identitatea culturală a cartierului, care nu poate fi făcut prin distrugere, neglijarea cetăţenilor, valorilor şi calităţii mediului.

Volumul premiat reprezintă o carte-proiect, o carte-manifest, o carte-martor a unui fenomen de activism urban concentrat care arată că oricine poate avea iniţiativă şi propune soluţii pentru cartier şi oraş. El va fi citit în timp ca parte din istoria recentă a urbanismului din România. La data apariţiei, februarie 2012, dar şi acum, la data premierii, operaţiunea de proporţii Diametrala Nord-Sud din Bucureşti este departe de a se fi terminat. Cicatrizarea urbanistică a zonei prin regenerare urbană are un final deschis. Însăşi supravieţuirea pur fizică a Halei Matache Măcelaru stă sub semnul întrebării din cauza devastării concertate şi încercărilor permanente ale administraţiei de a eluda legea şi a o demola.

Proiectul alternativ pentru Hala Matache a fost premiat la Bienala Naţională de Arhitectură

Recunoaşterea eforturilor Arhitecţilor Voluntari în mediu profesional arată că sunt necesare proiecte de calitate pentru dezvoltarea urbană şi că cele promovate în prezent de către administraţie sunt depăşite şi nu pot oferi un mediu sănătos, de calitate pentru locuire.

Pauperizarea zonei şi mizeria inadmisibilă în care sunt ţinuţi oamenii din cartier este inacceptabilă după oricare din standarde, dar Primăriei nu-i pasă şi nu îşi îndeplineşte atribuţiile elementare! Informarea publică referitoare la proiecte, alternative şi posibile soluţii sunt vitale pentru dezvoltarea armonioasă, democratică a oraşului. Păstrarea Halei Matache şi restaurarea ei este primul pas către modernizarea oraşului şi către un urbanism pentru oameni!

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0