fbpx

Proiectul artistic „Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul”

Ce rămâne când aparent nu mai e nimic? „Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul” este un proiect artistic care cercetează relația dintre corp, memorie și arhivă în diverse comunități dislocate din locuri distruse radical.

 

Activăm prin mijloace performative rămășițe ale unor comunități imobilizate într-un timp istoric traumatic, ale unor lumi întrerupte: distrugerea din anii ‘80 a cartierelor din zona fostului deal Uranus din București și ‘corpurile de piatră’ ale locuitorilor din Pompei prinși sub lavă în timpul erupției Vezuviului din anul 79.

 

Fragmente de arhivă și amintiri sunt interpretate și reactivate de vocile și corpurile performerilor și ale participanților prin cercetări in situ, ateliere de mișcare, întâlniri comunitare — un continuum în care trecutul devine tangibil și prezentul poate fi reimaginat. Straturile cercetării noastre artistice se vor întâlni într-o instalație vizuală și sonoră activată periodic de performance la /SAC în spațiile clădirii Malmaison, începând din 27 octombrie.

 

În septembrie vă invităm la Centrul Național al Dansului București (CNDB) să explorați alături de noi diferite fațete ale relației dintre corpul viu și imaginea de arhivă. Sub titlul „Embodying Archives”, puteți participa la:

 

  • Sesiunea de prezentări și discuții cu publicul care abordează tema din perspectiva artistului vizual, a dansatorului-coregraf și a cercetătorului arhivelor de dans; prezintă Ioana Marinescu (RO/UK), Hanna Gillgren (SE/UK) și Corina Cimpoieru (RO)
    vineri, 16 septembrie, orele 19:00-21:00

 

  • Atelierul de mișcare condus de coregrafa Hanna Gillgren în colaborare cu Smaranda Găbudeanu și Iulia Mărăcine în care vom explora ceea ce corpurile ne spun despre propriile amintiri și istorii și vom analiza diferențele și punctele comune dintre arhivele „în mișcare” și cele „statice”
    vineri-duminică, 16, 17 și 18 septembrie, între orele 11:00-16:00

 

Proiectul se bazează pe cercetarea doctorală a Ioanei Marinescu (artist vizual și arhitect, director artistic al proiectului) care scoate la lumină acest fenomen al istoriilor reprimate, dispărute și al dislocării forțate a comunităților. Demersul artistic este dezvoltat împreună cu Smaranda Găbudeanu (coregraf și performer, fondatoare PETEC) și Iulia Mărăcine (performer, co-fondatoare Ludic Collective) și susținut de Alex Radu (președintele /SAC – Spațiul de Artă Contemporană, director executiv al editurii Vellant).

 

***

 

Proiectul ‘Trecuturi Prezente. Arhiva și corpul’ este produs de PETEC (Asociația Pentru Teatru și Carte) în co-producție cu  /SAC @ MALMAISON (Spațiul de Artă Contemporană), în parteneriat cu H2Dance (Londra), CNDB (Centrul Național al Dansului București), Beaconsfield (Londra), comunitatea platformei cartierul Uranus, CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), Radio România Cultural, Igloo.

 

PETEC este o platformă interdisciplinară de producție, cercetare și educație în domeniul artelor spectacolului contemporan, cu deschidere spre domenii artistice, sociale și umaniste conexe. Producțiile PETEC pornesc de la explorarea unor teme incomode și a unor limbaje performative prin care testăm de fiecare dată metode și forme noi de lucru. Aceste experimente prind contur în spectacole diverse, de la dans contemporan și piese de teatru, la intervenții performative în spații neconvenționale.

 

/SAC @ MALMAISON este un spațiu-context de coproducții, cercetări și practici colaborative și transdisciplinare în artele vizuale, performative și scenice. Se află într-o comunitate artistică – Atelierele Malmaison – ce include ateliere si spații expoziționale (fie artist-run spaces, operate de instituții non-profit ori galerii) – recent fondată în clădirea Malmaison cu o istorie de aproape 2 secole, situată central, pe Calea Plevnei, 137C.

 

 

www.petec.ro

www.facebook.com/petecdecultura

www.instagram.com/petec.dance/

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0