fbpx

Proiectul de restaurare a canalului Catharijnesingel din Utrecht, câștigător al Premiului European pentru Spațiu Public Urban 2022

Juriul internațional al Premiului European pentru Spațiu Public Urban 2022 a acordat distincția de anul acesta proiectului de restaurare a canalului Catharijnesingel din Utrecht (Olanda), realizat de studioul OKRA landschapsarchitecten. Juriul a considerat că reconstrucția canalului și revitalizarea spațiului verde care îl însoțește reprezintă o intervenție exemplară și un model de urmat pentru proiecte asemănătoare, de importanță vitală pentru supraviețuirea orașelor noastre în condițiile crizei climatice.

 

Cea de-a 11-a ediție a competiției bienale Premiul European pentru Spațiu Public Urban, o inițiativă a Centrului de Cultură Contemporană din Barcelona (CCCB), a înregistrat un număr record de participanți, cu 326 de proiecte înscrise, din 35 de țări diferite. Lucrările prezentate în cadrul acestei ediții au scos în evidență problemele împărtășite de orașe europene diferite și numeroase modele de bune practici pentru rezolvarea acestora. Acest aspect este deosebit de relevant în contextul actual, post-pandemic, în care proiectele urbane trebuie să abordeze schimbările climatice și să vizeze transformarea orașelor în spații mai propice locuirii.

 

În contextul orașului Utrecht, canalul joacă un rol esențial pentru reziliența urbană. El crește capacitatea Utrecht-ului de a face față căldurii extreme, furtunilor și inundațiilor, iar recuperarea micromediului constituit de apă și verdeața din jur ajută la captarea carbonului și la reducerea poluării. În urma intervenției, canalul a devenit un loc atractiv pentru locuitorii orașului, și a creat, de asemenea, noi habitate pentru alte ființe vii.

 

Juriul a apreciat și faptul că acest proiect face parte dintr-o inițiativă mai amplă de transformare urbană, care privește spre viitor prin revitalizarea elementelor din trecutul orașului. Canalul a fost readus la aspectul său inițial, după ce, timp de mai bine de cincizeci de ani, în locul său a funcționat o autostradă.

 

Intervenția nu numai că diminuează traficul auto, dar, mai important, acordă prioritate mobilității pietonale și interacțiunii sociale, precum și suprafețelor permeabile și biodiversității. Acestea sunt aspecte care fac orașele mai sănătoase, durabile și plăcute, iar restaurarea canalului Catharijnesingel din Utrecht se înscrie în linia proiectelor care ar putea duce la un nou standard pentru regenerarea urbană durabilă.

 

Despre celelalte proiecte finaliste puteți citi aici

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0