fbpx
Pur și luminos. Cloudless House


ARHITECTURĂ: Iungo Studio TEXT: Iungo Studio, Anca Rotar FOTO: courtesy of Iungo Studio

Situată în nordul Capitalei, pe malul Lacului Saulei, Cloudless House ocupă un sit adânc și lat de numai 11 m, într-o zonă rezidențială cu case construite în perioada dezvoltării rapide a zonei, fără calități arhitecturale deosebite. Mai mult, proprietatea adiacentă este limitată de un calcan partial și conține construcții de trei niveluri plus mansardă pe adâncimea terenului, ceea ce a constituit o provocare majoră pentru obținerea sentimentului dorit, de spațiu deschis. Prin urmare, arhitecții au profitat, în schimb, de orientarea cardinală favorabilă și de grădina însorită și au creat o locuință cu spații ample, lumină naturală din abundență, protejată față de vecinătăți, dar deschisă față de lac și conștientă din punct de vedere al consumului de energie.

Poziționarea locuinței pe malul lacului a dictat efectuarea mai multor examinări geologice și, în baza acestora, pentru secțiunea din spate a terenului a fost realizată o fundație pe piloni forați, la o adâncime de 18 m, ce susține o structură din cadre de beton armat. La rândul său, volumetria a luat naștere în urma procesului de adaptare la particularitățile terenului. Astfel, casa este compusă din două aripi distincte, articulate de un pasaj vitrat, conținând scara elicoidală ce face legătura dintre zona de zi și cea de noapte. Articulația plasează scara deschisă ca element sculptural în centrul casei și, în același timp, aduce în interior o cantitate generoasă de lumină naturală – prin două curți de lumină retrase de la limitele terenului –, și asigură un acces ușor către toate zonele casei, prin intermediul unui hol de circulație.

Volumul din spate al locuinței se deschide amplu pentru a se conecta cu grădina și a aduce în interior perspectiva lacului. Această întrepătrundere interior-exterior se resimte cel mai mult la nivelul spațiului de zi tip open space de la parter, unde continuarea neîntreruptă a pardoselii și tavanului creează iluzia de spațiu nelimitat, vaporos, scăldat în lumină naturală. La etaj, dormitorul principal beneficiază de acelasi tratament, el continuându-se deasupra grădinii printr-o generoasă terasă acoperită. În baia adiacentă, cada freestanding amplasată la limita terasei, lângă ușile glisante pe toată înălțimea, permite ocupanților să se bucure și aici de perspectiva spre lac.

În același timp, volumul se retrage de la limita terenului la etaj, pentru a permite vederi către lac și din aripa din față a casei, ce cuprinde, la parter, un birou accesat direct din holul de primire și, la etaj, două dormitoare. În contrast cu aripa din spate, la stradă, casa prioritizează intimitatea, obținută prin deschideri limitate și poziționate atent, pentru a controla atât relația cu strada  și vecinătățile, precum și pierderile energetice prin fațada nordică. Astfel, spre stradă, locuința prezintă o imagine relativ opacă, cu un parter retras ce subliniază intrarea principală și un etaj pe toată lățimea parcelei.

Întreg interiorul este tratat cu finisaje texturate și materiale organice, ce echilibrează și încălzesc spațiile ample și luminoase, atmosfera fiind susținută și prin schema de mobilare, cu piese freestanding și volume de mari dimensiuni. Gama de culori mizează pe tonurile materialelor naturale, acestea fiind completate de alte nuanțe neutre sau pastel, lăsând lumina naturală să coloreze subtil diversele zone ale casei în funcție de perioadele zilei, vreme și anotimpuri. În completarea acesteia, schema de iluminat artificial inteligent, cu consum redus de energie, propune accentuarea suprafețelor și materialelor importante pentru conceptul casei și oferă un grad ridicat de personalizare pentru a obține ambientul dorit.

PROIECT: Cloudless House; REGIM DE ÎNĂLȚIME: P + 1; AMPLASAMENT: Voluntari, jud. Ilfov; SUPRAFAȚA TERENULUI: 560 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 320 mp; ARHITECTURĂ: Iungo Studio; STRUCTURĂ: DI&A Design Consulting; INSTALAȚII: Climteh, TM Systems; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Poteca Studio; FINALIZAT: 2022

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0