fbpx

Qianhai Floating City. Oraş-instant şi explorare a adaptabilităţii spaţiilor urbane

Creată pentru ediţia 2020 a Qianhai Future Urbanism/Architecture Exhibition, secţiunea Instant City, ce a avut loc în apropiere de oraşul Shenzhen, instalaţia spaţială Qianhai Floating City a reprezentat o explorare a unor modele alternative de planificare urbană, bazate pe participarea publicului larg şi pe o abordare „de jos în sus”, în contrast cu dezvoltările urbane majore ce reprezintă norma în Shenzhen şi în alte mari oraşe din China şi din întreaga lume.

Aspectul instalaţiei Qianhai Floating City a fost rezultatul unui efort colectiv şi al mai multor sesiuni de brainstorming, la care au contribuit toţi participanţii la festival. Proiectul a constat într-un cadru flexibil realizat din schelărie închiriată. Arhitecţii au pus la punct un sistem care, în ciuda aerului futurist, poate fi uşor construit, modificat şi dezasamblat, într-un proces complet sustenabil, zero waste.

qianhai_floating_city_9

Interactivă şi flexibilă, instalaţia a animat şi activat, pe întreaga durată a evenimentului, un teren altfel viran, arătând, astfel, că angajamentul activ şi colaborarea pot transforma orice tip de spaţiu. Structura a găzduit evenimente din cele mai variate, printre care proiecţii de film, workshop-uri, sau prelegeri. Vizitatorii au avut posibilitatea de a-şi crea propriile traiectorii şi, implicit, moduri individuale de a interacţiona cu instalaţia şi de a descoperi atât diferitele lucrări de artă „ascunse” în interior, cât şi noi perspective asupra metropolei apropiate din cadrul structurii industriale.

qianhai_floating_city_10

Concepută şi construită în totalitate în timpul pandemiei Covid-19, o perioadă instabilă şi nesigură, ea a servit, de asemenea, la a atrage atenţia asupra potenţialului enorm de adaptare al spaţiilor urbane, şi a nevoii de exploatare a acestui potenţial în vremuri de criză, ce necesită acţiune rapidă.

qianhai_floating_city_11

PROIECT: Qianhai Floating City; AMPLASAMENT: Shenzhen, China; CLIENT: 2020 Qianhai Future Urbanism/Architecture Exhibition; AUTORI: People’s Architecture Office; COORDONATORI PROIECT: He Zhe, James Shen, Zang Feng; ECHIPA: Wang He, Gao Pengfei, Li Zhenghua, Xu Jiaqi; COLABORATORI: Dongxiying Studio, CCDI; FINALIZAT: 2020

Descoperiţi mai multe despre cum vor arăta oraşele post-covid în igloo #204 / octombrie – noiembrie 2021 / Post Covid City, în curând pe piaţă.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0