Razboiul impotriva taranimii. Anii colectivizarii (1949 – 1962)
Muzeul National al Taranului Roman va asteapta vineri, 21 decembrie 2012, la ora 17.00, la Sala Oaspeti, la vernisajul expozitiei Razboiul impotriva taranimii. Anii colectivizarii (1949-1962).
Muzeul National al Taranului Roman isi implineste astazi o datorie istorica, aceea de a crea o expozitie pe tema colectivizarii, care este experienta-limita a taranimii romane in secolul XX. Expozitia releva sensul adanc si atroce al experimentului social comunist, caracterul sau nihilist, forta sa tectonica, pentru intreaga categorie a taranilor. Totodata, reprezentam in cadrul expunerii rezistenta si supravietuirea taranimii in aceste conditii istorice extreme, pentru a putea avea tabloul general al unei societati aflate intr-un proces de transformare fara precedent. Colectivizarea este un proces extrem de complex, care vizeaza simultan campuri diverse: politicul, socialul, economicul etc. In mod concret, colectivizarea este o operatiune care tine de represiune si de furtul proprietatii particulare pentru formarea proprietatii de stat si cooperatiste.
Telul final este formarea unei clase de muncitori agricoli „eliberati” de orice constiinta istorica, capabili sa produca hrana pentru intreaga societate comunista. Taranimea este, pentru comunism, clasa cea mai inapoiata, cea mai refractara schimbarii revolutionare, clasa care poarta cu sine cele mai multe reziduuri istorice, economice, culturale, religioase si etnice. Modernitatea comunista priveste taranul insusi ca pe un reziduu istoric care trebuie eliminat, anihilat in substanta sa. Taranul poarta, din punctul de vedere al comunismului, toate bolile metafizice si istorice posibile, este religios, este legat de pamant, este conservator. Astfel, colectivizarea este totodata un proces de curatare si de reeducare, de reconstructie a tesutului social prin interventia represiva a politicului.
Curatori: Mihai Gheorghiu, Irina Hasnas Hubbard, Maria Mateoniu, Vlad Columbeanu
Consultant stiintific: Cosmin Budeanca
Expozitia va putea fi vizitata, pana pe 5 mai 2013, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.
Cu ocazia deschiderii acestei expozitii vom lansa si numarul 17 din 2012 al revistei Martor care are ca tema Viata cotidiana in comunism. Istorie, memorie, uitare (Everyday life during communism. History, memory, oblivion/ La vie quotidienne pendant le communisme. Histoire, mémoire, oubli), coordonat de Mihai Gheorghiu si Maria Mateoniu. Directia revistei Martor: dr. Ioana Popescu, director; Simina Badica, redactor sef.
Cotidianul comunist este in cel mai inalt grad paradoxal si miraculos. Cotidianul comunist este permanent o tensiune insolubila care isi gaseste mereu solutia, o imposibilitate patenta de supravietuire care ajunge mereu, inevitabil la supravietuire, la continuitate, la gestul vital al rezistentei ca fiinta umana in fata oricarui mecanism al disolutiei, al terorii sau al disciplinei carcerale al unei societati care mizeaza pe transformarea fiintei umane in mecanism biologic, in soldat al cauzei victoriei apocaliptice a economiei si justitiei comunist-proletare. Cotidianul comunist este spatiul-timp al unei eterne contrafaceri a oricarei existente autentice, al oricarei autenticitati morale, etice. Dar, deloc paradoxal, cotidianul comunist este eroarea care devine adevar, falsul care se autentifica, compromisul care izbandeste. Gestul cotidian, supravietuirea cotidiana, minciuna cotidiana, eroismul cotidian, toate se amesteca in realitatea indescriptibila a unei societati damnate. Existenta fiecaruia, zi de zi, impinge la supravietuire, la lupta pentru identitate, pentru libertate, pentru anularea fricii si a terorii sociale si politice, impinge zi de zi la umanitate, la normalitate, la decenta. Printre ruinele sistemului, printre coloane sale de glorie, printre lagarele sale de munca omul, oamenii isi croiesc drumul, un drum al lor, al rezistentei, al minciunii, al disimularii sau al eroismului.