fbpx

Răzvan Ion în dialog cu Andrei Pandele

Joi, 13 iunie 2013 începând cu ora 19:00 Răzvan Ion întră în dialog cu Andrei Pandele pe tema „Realismul social critic sau rezistenţa imaginii”. Dezbaterea va avea loc la PAVILION, Str. C.A. Rosetti 36 (intrarea din str. Jean Louis Calderon)

Artele mecanice induc istoric o schimbare de paradigmă artistică şi un raport nou al artei cu subiectele sale (Walter Benjamin). Trebuie însă să luăm lucrurile invers. Pentru ca artele mecanice să poată da vizibilitate maselor, sau mai degrabă individului anonim, ele trebuie să fie mai întâi practicate şi recunoscute ca fiind altceva decât tehnicile de reproducere sau de difuzare. Numai atunci fotografia poate fi luată în considerare ca artă (Jacques Rancière). Configuraţia estetico-politică a imaginilor lui Andrei Pandele creează loc unei discuţii interesante privitoare la realismul social critic, a rezistenţei estetice şi unei strategii implicite.

Dialogul se va desfăşura în timpul unei proiecţii unice a imaginilor create de Andrei Pandele înainte de 1989.

Andrei Pandele este arhitect. Din 1968, a lucrat în institute de proiectare, agenţii şi firme de arhitectură. In perioada 1998-2001, a fost arhitect-şef adjunct al Capitalei. Fotograf pasionat, Pandele a surprins în mii de imagini regimul comunist şi a creat fotografii devenite simbol. În 1975 l-a însoţit pe Henri Cartier-Bresson în călătoria sa la Bucureşti. A publicat mai multe volume printre care “Martorul surpriză” şi “Casa Poporului. Un sfârşit în marmură”. Fotografiile sale au fost expuse în numeroase expoziţii, publicate aproape oriunde în lume. Lucrează în continuare ca arhitect la Bucureşti.

Răzvan Ion este teoretician, curator, manager cultural şi activist politic. Este co-editor al PAVILION – journal for politics and culture, co-director al BUCHAREST BIENNALE – Bienala internaţională de artă contemporană Bucureşti (împreună cu Eugen Rădescu). A fost profesor asociat al Universităţii California, Berkeley; Universităţii din Lisabona; Central University of New York; University of London; ş.a. A ţinut conferinţe şi prelegeri la diverse instituţii de artă precum Witte de With, Rotterdam; Kunsthalle Vienna; Art In General, New York; rum46, Aarhus; Calouste Gulbenkian, Lisabona; La Casa Encedida, Madrid; New Langton, San Francisco; CCA, Tbilisi, etc. Este profesor la Universitatea din Bucureşti unde predă studii curatoriale şi un curs de gândire critică.

FB event: www.facebook.com/events/146292478894095/

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0