fbpx


White November igloo

Reabilitarea și extinderea unei case tradiționale secuiești din satul Gârciu, comuna Racu, jud. Harghita

ARHITECTURĂ: DPDA Studio TEXT: Dénes Péter, Anca Rotar FOTO: Szigeti Vajk István

Deși Gârciu păstrează, în mare parte, elementele specifice satelor secuiești, cum ar fi utilizarea terenurilor în mod drept, cu casele la front și corpul transversal al șurei în spate, formând o înșiruire spectaculoasă împreună cu celelalte șuri din sat, ultimele decenii și-au lăsat amprenta asupra sa. Astfel, unele dintre case au suferit deja renovări majore, chiar supraetajări discutabile, pierzându-și parțial sau complet caracterul. Beneficiarii au fost încurajați de arhitect să aleagă o gospodărie tradițională din sat, lăsată în paragină, creând o ocazie ideală pentru a revitaliza vechile valori și a arăta că acestea pot fi aduse în prezent cu respect față de contextul inițial.

Principalele cerințe ale brief-ului au fost amenajarea unei zone de zi generoase și prevederea unei băi adiacente fiecărui dormitor, astfel încât locuința să poată fi folosită pe post de casă de oaspeți în absența beneficiarilor. Prin urmare, provocarea majoră a proiectului a fost găsirea unei soluții pentru extinderea vechii case fără alterarea valorilor arhitecturale existente și a frontului stradal iar, în acest sens, decizia a fost de a renova casa veche și a o extinde pe suprafața anterior ocupată de bucătăria de vară, din spatele locuinței.

plan de situatie

Astfel, structura existentă a fost renovată folosind exclusiv materiale și tehnici tradiționale. Pentru maximizarea spațiului disponibil și îndeplinirea cerințelor, arhitectul a înlocuit fosta bucătărie de vară cu un volum nou, care nu imită arhitectura tradițională, ci reprezintă, prin simplitatea sa, o inserție contemporană ce completează existentul și se îmbină armonios cu acesta prin materialitatea sa. 

prispa
terasă ascunsă în volumul inserat
zona de odihnă

Rămânând aproape neobservat din stradă, din respect față de imaginea de ansamblu, noul volum devine vizibil odată cu intrarea în curte unde, printr-o raportare subtilă, direcționează atenția către vechea locuință. Dialogul este inițiat printr-o îndoire ușoară a acestuia către prispa casei existente, în timp ce decupajele generoase în interiorul minimalist ghidează privirea către detaliile arhitecturii moștenite. Noua inserție are două niveluri – parter și mansardă, la rândul lor unificate vizual prin plasa din zona de relaxare.

PROIECT: reabilitare și extindere casă tradițională secuiască; AMPLASAMENT: satul Gârciu, comuna Racu, jud. Harghita, România; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 280 mp; SUPRAFAȚA UTILĂ: 155 mp; ARHITECTURĂ: DPDA Studio; COORDONATOR PROIECT: arh. Dénes Péter; ECHIPA: Lázár Orsolya, Szász Bertalan Eszter; STRUCTURĂ: ing. Gurzó Levente, ing. Kercsó Zoltán, ing. Gurzó András; INSTALAȚII: ing. Udvari Áron, ing. Gáll Attila; FINALIZAT: 2020

 

Citiți mai mult pe tema revitalizării rurale în igloo 210 / octombrie-noiembrie 2022, disponibil în curând

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0