Reconectare cu natura

Crearea unei legături speciale cu natura și eficiența energetică au constituit firul roșu pe care echipa Plus Line Design l-a avut în vedere în proiectarea acestei case amplasate pe o stradă liniștită din București.

Limitările impuse de suprafața terenului nu au împiedicat conturarea a trei curți. Prima dintre ele asigură accesul dinspre stradă, avånd dimensiuni minimale. Cea de-a doua este curtea din spatele casei, amenajată peisagist, pentru care s-au ales plante cu perioade diferite de înflorire spre a asigura o legătură continuă cu natura. În interior se conturează ceea ce putem considera cea de-a treia curte, delimitată de golul scării de acces la etaj, care străbate casa pe toată lungimea și înălțimea sa, fina­lizåndu-se printr-un luminator, cu rol de ventilare pasivă a spațiului.

Atenția acordată eficienței energetice s-a concretizat în izolarea casei cu 15 cm de vata minerală bazaltică. Pe fațada dinspre vest, casa este protejată împotriva radiațiilor solare de o consolă de beton la nivelul etajului și de o pergolă plus parasolare de lemn la nivelul parterului. Ar mai fi de menționat sistemele de panouri solare și încălzire radiantă prin pardoseală. Dintre materiale a fost privilegiat lemnul (placări pe fațada dinspre est, în interior, finisajul de parchet care se ridică pe pereți), acesta menținånd o atmosferă caldă, intimă, în consonanță cu natura. Se conturează, astfel, o casă luminoasă, deschisă către soare și natură.

Alături de alte 13 case din România, acest proiect a fost prezentat în cel mai nou album igloo best Case din România 8, ce poate fi comandat pâna la finalul lunii februarie cu 30% discount.