fbpx

Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și tur ghidat în cartierul Uranus

 

Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu prin Centrul Expozițional Documentar, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială București derulează un proiect cultural, finanțat din Timbrul Arhitecturii, de recuperare a memoriei colective prin documentarea unor clădiri sau zone demolate: Muzeul Simu, Biserica Enei, Cartierul Uranus, Calea Moșilor, Mânăstirea Văcărești.

 

Scopul proiectului este acela de a promova patrimoniul arhitectural bucureștean (trecut și actual) prin:

– organizarea a 10 conferințe și 10 expoziții,

– crearea unei aplicații de realitate virtuală dedicată Muzeului Simu,

– digitizarea a aproximativ 500 de diapozitive,

– 5 tururi pietonale și 15 tururi ale Centrului Expozițional Documentar al UAUIM,

– o broșură care să prezinte activitățile și rezultatele proiectului.

17 septembrie 2019, 13:00 – Casa de Târgoveț (Calea Șerban Vodă 33)

 

În perioada următoare vor fi organizate o serie de conferințe și expoziții bazate pe parteneriate cu diferite instituții: Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național de Artă, Muzeului Municipiului București, Agenția de presă Agerpress, Biblioteca Academiei Române, Uniunea Arhitecților Români, Institutul Național al Patrimoniului, precum și cu sprijinul unor fotografi sau colecționari: Ion Lucăcel, Andrei Bârsan, Cezar Buiumaci, Radu Ștefănescu.

Astfel, pe data de 15 septembrie 2019, la ora 17:00, va avea loc un tur ghidat în cartierul Uranus, organizat împreună cu grupul de inițiativă Cartierul Uranus, în care se va încerca o rememorare a poveștilor cartierului, ale caselor, dar mai ales ale oamenilor, care fie au locuit, fie încă mai locuiesc acolo. Acesta va fi urmat la ora 18:30 (Casa de Târgoveț, pe Calea Șerban Vodă 33) de expoziția În ochiul Ciclopului. Jurnal de campanie din Cartierul Uranus – „Crezi că Ciclopul poate fi ucis cu flash-ul unui aparat de fotografiat?” – fotografii de arhivă din colecţia Bujor Nedelcovici a Bibliotecii Academiei Române, Cabinetul de Stampe, Desene, Hărţi şi Fotografii. Expoziția aduce în atenţia bucureştenilor imagini de arhivă, inedite, realizate pe ascuns, majoritatea de la fereastra locuinţei lui Bujor Nedelcovici din blocul Uniunii Scriitorilor, în timpul demolărilor pentru construcţia Palatului Republicii (ulterior numită Casa Poporului). Scopul acesteia este de a aminti traumele prin care a trecut oraşul şi locuitorii acestuia în cadrul sistematizării din perioada comunistă şi de a valorifica fondurile de arhivă în care s-au păstrat încercările de rezistenţă ale oamenilor de cultură din acele vremuri tulburi.

expo-bujor-nedelcovici-casa-poporului

 

Apoi, pe 17 septembrie, la ora 13:00, va avea loc conferința de presă pentru prezentarea proiectului cultural Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă, tot în Casa de Târgoveț (Calea Șerban Vodă 33). Conferința este realizată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, prin Centrul Expozițional Documentar, în parteneriat cu Filiala București a Ordinului Arhitecților din România și finanțat din Fondul Timbrul Arhitecturii. Obiectivul proiectului este unul de conștientizare al impactului demolărilor (acestea afectează identitatea locuitorilor, atractivitatea turistică și potențialul creativ al orașului), precum și de apreciere și valorificare a patrimoniului rămas.

Reconstrucția Muzeului Simu are ca scop reconstituirea cât mai fidelă a unuia din cele mai importante muzee de artă ale Bucureștiului din perioada interbelică. Exteriorul clădirii, precum și Sala 1, vor fi modelate cu mare acuratețe, iar sălile 2-5 vor fi modelate la un grad mai mic de detaliere. De la începerea proiectului, pe 2 mai 2019, s-a realizat scanarea tridimensională și fotogrametrierea a 30 de exponate din colecțiile CED UAUIM, ale Muzeului Municipiului București și ale Muzeului Național de Artă – Muzeul Colecțiilor de Artă, precum și reconstituirea exteriorului clădirii, iar modelele au fost încărcate pe platforma Sketchfab. Se va reconstitui nu doar o clădire reper a vechiului București, ci și funcționalitatea acesteia, prin inserarea unor obiecte din Muzeul Simu și prin reconstituirea experienței de vizitare.

Rezultatele proiectului vor fi disponibile pe:

– contul de Sketchfab al CED UAUIM Centrul Expozitional Documentar UAUIM (@muzeulscoliidearhitectura)

– pe site-ul CED UAUIM Proiectul Reconstrucţia în mediu virtual a Muzeului Simu

– pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/CentrulExpozitionalDocumentarUAUIM și Instagram https://www.instagram.com/muzeulscoliidearhitectura/ ale CED UAUIM.

 

***

Parteneri: Manifest cultural, GIgapixel Art, We mesh up

Parteneri media: Agerpres, Igloo, Arhitectura

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0