Refresh Soveja 2012
În perioada 30 iulie – 5 august, grupul Cubicsphere a organizat în localitatea Soveja Workshop-ul de Regenerare Rurală Durabilă Refresh Soveja, o iniţiativă bazată pe voluntariat menită a semnaliza starea de degradare a ceea ce odinioară era numit ”Perla Vrancei”, dar mai ales a identifica şi dezvolta principii şi strategii durabile de dezvoltare, printr-un studiu pluridisciplinar bazat pe un dialog constant între diferiţii actori implicaţi, administraţie, specialişti şi localnici.
Workshopul a fost structurat în două tipuri de activităţi, pe de o parte s-au urmărit înţelegerea şi aprofundarea contextul local, iar pe de o alta, formularea de ipoteze de lucru, soluţii pentru revitalizarea staţiunii pe termen lung. Prin intermediul excursiilor de studiu, participanţii s-au familiarizat cu zona şi au vizitat principalele obiective, locuinţe tradiţionale, dependinţe, o moară, o instalaţie de lână şi o fierărie. Una dintre drumeţii a fost dedicată analizării elementelor de macro-peisaj.
De-a lungul celor şapte zile, participanţii au asistat la prezentări teoretice şi au vizionat filme documentare ce au avut rolul de a crea un suport structurat fundamentării analizei teritoriale. Masa rotundă, organizată în cea de-a patra zi, la care au participat aproximativ 40 de persoane a fost coordonată de prof. dr. arh. Liviu Ianăşi. Evenimentul a avut ca scop stabilirea punctelor forte ale Sovejei şi ale riscurilor implicate într-un proces de regenerare rurală. în acest sens, au fost aduse în discuţie caracteristici ce ţin de specificul zonei, microclimatul cu proprietăţi curative şi patrimoniului construit precum şi problemele legate de accesibilitatea în zonă, îmbătrânirea populaţiei şi lipsa locurilor de muncă pentru tineri.
Ultima parte a workshop-ului a fost dedicată în mare parte atelierului de proiectare. Pornind de la analize de tip SWOT, cele patru echipe de participanţi au propus diferite strategii de intervenţie, ţinând cont de raportul dintre peisaj, economie, comunitate şi necesitatea unei dezvoltări moderate. Proiectele realizate, ce au avut în centrul atenţiei Mioriţa, ca element de patrimoniu cultural local, valorificarea resurselor naturale şi modalităţi de implicare a comunităţii locale, au fost expuse în sala de hram a Mânăstirii Soveja şi susţinute în prezenţa unor reprezentanţi ai consiliului judeţean Vrancea, direcţiei de cultură Vrancea şi localnicilor.
Desfăşurarea proiectului a constituit un exerciţiu de explorare în elaborarea de strategii sustenabile privind reabilitarea şi dezvoltarea culturală, economică şi socială a zonelor rurale, oferirea unor soluţii concrete menite a sprijini administraţia şi comunitatea sovejeană în abordarea unor demersuri viitoare şi readucerea pe harta culturală a României a unui punct de interes de mult timp uitat: Soveja.
Organizatorii evenimentului, Alexandru Matei, Livia Morega, Gruia Bădescu şi Catinca Dobrescu s-au bucurat de prezenţa invitaţilor Gheorghiţă Geană, Liviu Ianăşi, Gabriel Pascariu, Roberto Pătrăşcoiu, Joep de Roo şi Mihaela Vrăbete şi de implicarea comunităţii locale, în special a administraţiei locale, în procesul de formare a celor 19 participanţi, studenţi şi tineri specialişti, veniţi din toată ţara să găsească răspunsuri la o problemă de interes naţional: ce facem cu patrimoniul cultural rural?
Mai multe detalii, imagini, prezentări, proiecte şi interviuri pot fi găsite pe site-ul http://cubicsphere-urbanplanning.cabanova.com/