Refugiul de pe muntele Kanin

Există în munții sloveni un loc în care privirea poate cuprinde, circular, Slovenia, Italia și Marea Adriatică. Aici, într-un vârf de stâncă amețitor, a fost amplasat, cu mare efort, un refugiu inițiat de către echipa OFIS arhitekti în colaborare cu ingineri, autorități locale, militari și un număr considerabil de voluntari. Faptul că a fost nevoie de o „armată” de oameni pentru a cocoța structura în vârf de munte are legătură cu schimbările radicale de temperatură, zăpada care cade din abundență, terenul accidentat – parametri importanți de care arhitecții au fost nevoiți să țină cont în conturarea designului și în realizarea proiect ului.

OFIS_WINTER-CABIN-KANIN_FOTO@JANEZ-MARTINCIC_08

Kanin este numele unui munte situat deasupra orășelului sloven Bovec, acoperit de zăpadă mai mult de o jumătate de an, prin urmare proiectul se numește Kanin Winter Cabin și îi așteaptă pe oamenii muntelui, alpiniști sau chiar pe cuplurile romantice care se aventurează la asemenea înălțimi amețitoare.

Refugiul se prezintă sub formă unui volum compact din lemn care își adăpostește oaspeții pe trei platforme reprezentate de cele trei niveluri. Interiorul lemnos, auster-minimalist se înscrie sub semnul funcționalului, aici putând poposi până la nouă persoane. Coarnele de cerb apar în peisaj, deopotrivă decorative și funcționale. Structura se deschide către panorama extraordinară grație unui decupaj vitrat, o simbolică fereastră de la care poți vedea că te afli deasupra lumii. Cea mai mare provocare a proiectului a fost, desigur, instalarea în vârf de munte, dar și dorința ca intervenția să aibă un impact minim asupra mediului înconjurăror.

Proiect prezentat în igloo 181 / dec 2017 – ian 2018

admin-ajax-181