Refugiul din mlaştină. Maidla Nature Villa, Estonia

Situată la marginea unei mlaştini şi inspirată de sălbăticia naturii ce o înconjoară, această clădire nominalizată pentru ediţia 2022 a Premiului Mies van der Rohe se detaşează ferm de imaginea obişnuită a unui resort. Ascunsă printre mesteceni şi, în funcţie de condiţiile meteorologice, aproape inundată de apa ce o înconjoară din toate părţile, făcând posibilă o plimbare cu canoea cu punctul de plecare chiar de pe terasă, ea invită la adventură şi detaşare, păstrând din lumea urbanizată doar standardele de confort necesare omului contemporan.

Placată în întregime cu lemn de frasin termotratat, casa este amplasată pe locul unui fost conac, în apropiere de o zonă istorică, păstrând, în acelaşi timp, impresia de refugiu izolat, datorită aspectului inspirat de cel al unei căsuţe în copac.

Maidla_Nature_Resort_9

Aproape invizibilă chiar şi de la distanţe mici, casa a fost gândită pentru a acomoda cel mult doi vizitatori în acelaşi timp, oferind maximum de intimitate. O potecă din scânduri conduce către terasa tip deck pe care este amplasată construcţia, a cărei structură în trepte generează mai multe spaţii exterioare.

Maidla_Nature_Resort_10

Nivelul cel mai jos al terasei este amenajat ca zonă de şedere şi o serie de trepte gigantice fac posibil accesul pe acoperişul casei, un loc ideal pentru contemplarea naturii înconjurătoare, a apusului sau a cerului înstelat.

Maidla_Nature_Resort_8

Casa propriu-zisă este situată cu 1 m deasupra nivelului solului şi ancorată în acesta prin intermediul unor piloni cu lungimea de 7 m. Forma neregulată, o compoziţie de mai multe volume triunghiulare, repezintă o adaptare la terenul mlăştinos. O structură minimală de grinzi şi stâlpi din oţel asigură rezistenţa construcţiei. Lemnul folosit pentru exterior este, în cea mai mare parte, de provenienţă locală.

Maidla_Nature_Resort_7

Interiorul poate fi împărţit în ajutorul draperiilor, separând dormitorul de zona mobilată cu două fotolii şi măsuţă, care poate fi folosită pentru relaxare sau lucru. Generos vitrat, dormitorul oferă vederi panoramice asupra peisajului înconjurător. Un mic şemineu asigură confortul termic şi constituie punctul focal al camerei.

Maidla_Nature_Resort_12

Baia de dimensiuni mici este dotată cu oglinzi pe întreaga înălţime a spaţiului şi toaletă cu incinerare. Zona situată sub treptele care conduc către acoperiş este folosită ca spaţiu tehnic.

Maidla_Nature_Resort_13

În întregul spaţiu se remarcă o atenţie deosebită pentru coerenţa detaliilor, de la piesele de mobilier la ceramica din baie şi textile.

PROIECT: Maidla Nature Villa; AMPLASAMENT: satul Maidla, regiunea Rapla, Estonia; ARHITECTURĂ: b210 architects; COORDONATOR PROIECT: arh. Mari Hunt; ECHIPA: arh. Aet Ader, arh. Karin Tõugu, arh. Kadri Klementi; INGINERI: Production House, ing. Peter Stumbur, ing. Veiko Koppe; CONSTRUCTOR: Otto Ehitab; FINALIZAT: 2020