fbpx

Refugiul Gervasutti

30 mp suprafaţă utilă, 12 locuri de dormit, 2 500 kg greutate totală, 2,5 kWh produşi de panouri fotovoltaice, 5 m în consolă, 2 zile de asamblare – acestea sunt datele tehnice ale refugiului montan proiectat de echipa LEAPfactory pentru a adăposti alpiniştii porniţi în explorarea gheţarului Freboudze, aflat faţă în faţă cu latura estică a munţilor Grandes Jorasses din masivul Mont Blanc.

Text: Catrinel Negru
Foto: Francesco Mattuzzi

Refugiul tubular este integral prefabricat din materiale compozite, cuprinde trei module şi o bază de susţinere şi a fost adus la locul de montaj cu elicopterul. Asamblat în octombrie 2011, el oferă turiştilor experimentaţi 12 paturi rabatabile, spaţii de depozitare a echipamentului, o bucătărie cu loc de luat masa şi o perspectivă senzaţională de deasupra norilor asupra văii glaciare care se întinde la picioarele versantului.

Energia electrică produsă de celulele fotovoltaice – panouri flexibile montate la partea superioară a volumului – este suficientă pentru a alimenta sursele de lumină şi staţia de monitorizare a condiţiilor climatice. În timp ce interiorul este placat cu lemn pentru a re-crea ambianţa confortabilă a cabanelor, exteriorul din material compozit este de culoare albă, cu intradosul părţii în consolă vopsit în roşu, pentru a constitui un reper vizibil de departe şi în condiţii meteorologice nefavorabile. Intradosul roşu se prelungeşte către spatele cabinei cu un model roşu cu alb care reproduce tricotajul jerseelor din lână ale primilor montaniarzi – un simbol al confortului şi căldurii.

Modulul este accesibil prin intermediul unei scări laterale, fiind ridicat de la sol pentru a permite accesul şi în cazul unor ninsori abundente. Hublourile amplasate la înălţimea unei persoane aşezate invită la odihnă, în timp ce „obiectivul” îndreptat spre peisaj – fereastra care ocupă întreaga secţiune a tubului – oferă în timpul mesei o privelişte care justifică efortul depus.

Refugiul este utilizat în general din primăvară până în toamnă, datorită traseului extrem de periculos iarna. Acest interval corespunde cu cel în care panourile fotovoltaice sunt libere de stratul de zăpadă şi pot funcţiona la capacitate maximă.
Refugiul Gervasutti este o construcţie ecologică şi sustenabilă, producând întreaga cantitate de energie necesară funcţionării. Proiectul-tip dezvoltat de LEAPfactory este gândit în mai multe variante pentru a putea fi adaptat oricărui sit, cuprinzând module tubulare cu diferite funcţiuni care pot fi combinate în funcţie de necesităţi: vestibul (cu depozitări pentru rucsaci, echipamente de intervenţie în caz de urgenţă, instalaţie de uscare a hainelor şi bocancilor), unitate de dormit (cu paturi rabatabile rezistente, din materiale antibacteriene, testate prima dată în habitaclul iahturilor de competiţie), bucătărie (chicinetă, loc de luat masa, depozitare, echipament informatic), grup sanitar (lavoar, wc, sistem de epurare a apelor uzate cu filtru biologic). Modulele realizate din materiale provenind din industria aeronautică pot fi ulterior extinse cu alte unităţi, interschimbate sau înlocuite în caz de avarii, garantând extremă flexibilitate – iniţială şi în timp – a refugiului montan.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0