Reîntoarcere în lumea bunicilor: Satu’ Muscelean
TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Satu’ Muscelean
Nostalgia vacanțelor la bunici, cu miros de tocăniță pregătită la tuci și slănină afumată, se poate trata la Satu’ Muscelean cu toate ingredientele necesare: ștergarele, covoarele țesute, lada de zestre, zacusca pe pâine de casă, prispa și pădurea la orizont. La doar două ore distanță de București, într-un mini-sat muscelean care duce mai departe tradiții.
Locul în care ne-au purtat pașii în explorarea Munteniei este un complex turistic în care te simți ca într-un Muzeu al Satului, senzație deloc stranie având în vedere că Satu’ Muscelean a fost inspirat de o vizită a fondatorilor săi la Muzeul Satului bucureștean. Așa s-a închegat la Cândești (comuna Albeștii de Muscel), începând cu 2017, un mic muzeu al satului muscelean, prin apariția a 14 căsuțe tradiționale construite utilizând modelul vernacular al caselor cu prispă largă și decorate cu obiecte și textile specifice zonei. Aflat la două ore distanță de București și la 15 minute de Câmpulung Muscel, complexul își așteaptă oaspeții într-un cadru natural privind spre pădure, satul aflându-se la poalele munților Făgăraș și la confluența râurilor Bratia și Brătioara, iar zona fiind cunoscută grație meșteșugului de prelucrare a pietrei de Albești, prezență durabilă în arhitectura regiunii și utilizată inclusiv în ridicarea Mănăstirii Curtea de Argeș.
Revenind la Satu’ Muscelean, dincolo de liniștea și reconectarea cu sunetele naturii de care se pot bucura aici, oaspeții își pot încerca norocul la pescuit în cele două lacuri ale complexului (unul cu păstrăv, iar cel de-al doilea cu crap și caras) sau pot explora peisajul blând pe bicicletă ori cu ATV-ul. Pentru cei care doresc să facă un pas mai departe în descoperirea zonei, mănăstiri străvechi săpate în piatră și legendele care le însoțesc sunt de așezat pe listă: Mănăstirea Nămăiești, de lângă Câmpulung Muscel, despre care se crede că ar fi ridicată pe locul unui altar dacic legat de cultul lui Zamolxis, Mănăstirea Corbii de Piatră și Schitul Cetățuia, aflat în vârf de munte.
Vremea poveștilor merge cel mai bine cu cea a bucatelor, iar la Satu’ Muscelean acestea se pot savura chiar la restaurantul complexului, unde străchinile și platourile se umplu cu legume, lactate sau brânzeturi de la producători locali. Rețetele sunt, la rândul lor, ale locului, preparate la tuci, pe grătar etc.Iubitorii de păstrăv se pot bucura inclusiv de păstrăv proaspăt din zonă. La Satu’ Muscelean senzația vacanțelor la bunici, pline de bunătăți și bunătate poate fi regăsită în orice anotimp.