Rekolta: la un vin și o poveste design
Un bar de vinuri în care pășești ca într-o cramă, pe o stradă liniștită de case dintr-un București patriarhal. Nu e o poveste, ci o amenajare de interior cu personalitate decantată de LAMA Arhitectura într-o Rekoltă pe care nu veți vrea să o ocoliți.
Toamna bucureșteană a sosit cu o Rekoltă cât se poate de interesantă pe Calea Floreasca, unde casa de la numărul 102 a fost transformată în wine bar de către echipa LAMA Arhitectura. Spiritul vinăritului răzbate din toți porii amenajării de interior, care a pus în centrul acțiunii vinul, cu întreaga sa recuzită.
Un open space unește două camere de voie bună și degustare și barul, într-o înfrățire vizuală și conceptuală care etalează personalitatea casei în combinație cu elemente de recuzită ale universului viticol. Spre a înțelege și a savura, privirea trebuie să se ridice mai întâi pentru a observa instalația de țevi de inox. Acestea conectează spațiul, având dublă valoare: una funcțională, ascunzând traseele de curent electric care se concretizează în corpuri de iluminat-pâlnii și una estetică, ce trimite la țevile prin care circulă vinul în cramele zilelor noastre. Pâlniile-corpuri de iluminat se „revarsă” deasupra mobilierului minimalist desenat de arhitecți, care au gândit și structura din spatele barului, dar și masa de bar utilizând pentru finisaj doage recuperate de la butoaie de vin.
Întreg spațiul pare o cramă cochetă și primitoare, iar semne se întâlnesc la tot pasul. Tavanul casei a fost decopertat, păstrându-se vechile grinzi din lemn ale casei, care, grație lemnului boltit așezat între ele, au fost puse într-o nouă lumină ce trimite la boltele cramelor. „Totodată, metoda de prindere a șipcilor de lemn, cu platbandă metalică, este o trimitere la estetica butoaielor de vin”, afirmă arhitecții. Iar pentru că dintr-o cramă nu lipsește nici cărămida, pereții au fost decopertați parțial, aceasta fiind lăsată aparentă și vopsită în alb.
Prezența lemnului înconjoară spațiul asemenea unei rame blânde: pardoseala de lemn masiv original a fost înlocuită cu un parchet similar, iar tocurile ușilor și lemnăria ferestrelor au fost scuturate de straturile de vopsea și lăsate să respire în voie. Sticlele de vin și-au găsit locul în structura din spatele barului și într-o vitrină, iar invitația la degustare și tihnă este mai mult decât sugestivă. Mai ales dacă alegeți unul dintre locurile aflate în imediata proximitate a celor două sobe de teracotă recondiționate, martori valoroși ai trecutului casei.
Pășind din interior spre exterior, conceptul statului la un pahar de vin în cramă/vie se continuă în curtea-terasă de 270 mp grație mobilierului (mese, banchete) cu iz de butoaie din lem și a pergolei metalice cu rol de protejare a spațiului care cuprinde întreg perimetrul asemenea unor araci supradimensionați.
În noile sale straie, casa devenită Rekolta este un spațiu pe cât de simplificat estetic pe atât de primitor și de pozitiv energetic.
***
Proiect: Amenajare de interior wine bar și terasă; Adresă: Calea Floreasca 102, București; Suprafață desfășurată: 130 mp interior + 270 mp curte; Design de interior: LAMA Arhitectura; Echipa: arh. Dan Enache, arh. Călin Radu, arh. Andrei Alexa; Finalizat: 2020
Proiect prezentat în igloo #198_octombrie-noiembrie 2020