fbpx

Relief inventat. Karen Blixens Plads

ARHITECTURĂ: Cobe TEXT: Anda Zota FOTO: Rasmus Hjorthøj – COAST

Piața Universității a fost pentru mult timp o parcare monotonă de biciclete. Deși e cel mai mare spațiu public din Copenhaga, până recent era un loc rar utilizat. Intervenția realizată de Cobe are ca rezultat un spațiu urban variat, foarte bine conectat la țesutul orașului și accesibil tuturor utilizatorilor.
Copenhaga este un oraș democratic, în care transportul alternativ este de mare interes. Mai mult de 40% din locuitorii orașului fac naveta zilnică pe bicicletă, chiar și în anotimpurile mai puțin prielnice. Însă orașul este permanent traversat pe două roți, devenind unul dintre cele mai importante din lume pentru biciclete, asta necesitând și ca o bună parte din suprafața spațiului public urban să fie dedicată parcărilor acestora.
Karen Blixens Plads este una dintre cele mai mari piețe publice din Copenhaga, situată între Universitatea din Copenhaga și Biblioteca Regală Daneză din cadrul campusului universității și este un spațiu urban deschis și primitor, care are un design inovator, spectaculos și multifuncțional. Noua piațetă găzduiește și promovează transportul ecologic, adaptarea la schimbările climatice și biodiversitatea. Cu o suprafață de peste 20 000 mp, Karen Blixens Plads adăpostesc, sub dealurile minerale, peste 2.000 de biciclete care susțin micro mobilitatea în oraș.
Piațeta se localizează între recent-construitele clădiri ale Universității și rezervația naturală Amager Commons. Spațiul urban este conectat cu Amager Commons printr-o tranziție graduală, care transformă Karen Blixens Plads într-un parc hibrid, organizat sub forma unei structuri superimpozante de dealuri artificiale și văi ce adăpostesc camere funcționale pentru biciclete. Piațeta funcționează ca o amenajare peisageră pentru campus, deși rolul său esențial este acela de a răspunde necesității unei infrastructuri sustenabile, dar și de a crea spații exterioare pentru studenți.
Astfel, întreaga amenajare, cu spațiile verzi adiacente și parcările de biciclete face ca intenția arhitecturală să se distingă precum un covor urban plutitor și ondulat care acoperă sub crevasele sale bicicletele. Ondularea plăcii de beton și formarea unor mici dealuri segmentează spațiul în zone mai mici de activitate, care coagulează, în timp, o anumită tipologie de utilizare a spațiului, conturând o comunitate bine închegată.
Zona de parcare este tratată foarte special. Cu forme de cupolă similare cu cele ale unei catedrale, dealurile de biciclete oferă o experiență estetică și tactilă, atât pentru cei care traversează parcul pentru promenadă, cât și pentru cei care utilizează bicicletele. Pe timpul zilei, poți parcurge spațiul pe sub covorul ondulat, mergând pe sub cupole austere de beton aparent nuanțat cromatic astfel încât să rezoneze cu exteriorul, iar pe deasupra lor poți să iei parte la viața comunității universitare, unde studenții se opresc să citească sau să discute. Noaptea, dealurile de biciclete sunt luminate din interior, oferind întregului spațiu public un sentiment de căldură și siguranță.

 

Articol publicat în Dosarul igloo #207 / aprilie – mai 2022 / Mobilitate

PROIECT: Karen Blixen Plads; AMPLASAMENT: Copenhaga, Danemarca; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 21.415 mp; ARHITECTURĂ: Cobe; ECHIPA: Andreas Jørgensen, Anne Kyst Hansen, Ben James, Birk Folke Daugaard, Caroline Nagel, Christian Sander, Dan Stubbergaard, Frederik Lyng, Iben Marie Borbye Pedersen, Joachim Makholm Michelsen, Karoline Liedtke, Louise Flach de Neergaard, Ludvig Holtenäs, Maria Aufegger, Matilda Andersson, Peter Laust Røhr Hønnicke, Rasmus Hjortshøj, Rasmus Jessing, Rune Boserup Jacobsen, Stine Bærentzen, Søren Schaumburg Jensen; STRUCTURĂ: CN3, Vind-Vind; INSTALAŢII: EKJ Consulting Engineers; FINALIZAT: 2019

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0