Renovare urbană în Lormont

Proiectul de reabilitare extensivă a cartierului Génicart din Lormont cuprinde renovarea mai multor grupuri de blocuri, crearea de spaţii publice şi verzi diferenţiate, precum şi reconfigurarea parcărilor auto ale rezidenţilor. Cartierul Génicart se întinde pe 10% din suprafaţa localităţii şi adăposteşte peste 50% din populaţie – 10.500 de persoane. Construit în anii ’80, cartierul cuprinde mai multe cvartale, dintre care cel mai intens locuit este Saint-Hilaire, un grup de trei blocuri P+18 amplasate central.

Text: Catrinel Negru n Foto: Julien Lanoo

Scopul principal al proiectului încheiat în 2015 a fost ridicarea standardelor locuirii prin transformarea terenurilor neutilizate în spaţii publice şi grădini urbane, precum şi prin re­novarea unitară şi cu impact puternic identitar a faţadelor moderniste. Balcoanele liniare ale fiecărui bloc au fost extinse perimetral în consolă cu 70 cm, de la 90 la 160 cm, prin adăugarea unor dale prefabricate pe tot conturul anvelopantei. Această operaţiune dificilă, împreună cu realizarea unei noi faţade din panouri de policarbonat fixe şi culisante, a extins suprafaţa locuibilă a apartamentelor şi a transformat loggia într-un spaţiu exterior cu utilizări multiple. Parapetul realizat din panouri de policarbonat fixe, însă decalate în profunzime, intră în dialog cu panourile culisante ale loggiilor şi contribuie la lectura faţadei ca textură unitară. Pereţii loggiilor, co­loraţi în nuanţe vesele, se percep discret prin golurile faţadei şi susţin volumetria fiecărui bloc în parte. În jurul esplanadei centrale cu funcţiune de spaţiu public se dezvoltă o reţea de grădini plantate cu arbori înalţi şi vegetaţie abunden­tă, alei pietonale şi cicliste, puncte de întâlnire, banchete de mari dimensiuni, locuri de joacă şi terenuri de sport pentru copii şi a­dulţi – tobogane, trambulină, plase de căţărat, trasee cu obstacole. Zona pietonală este accesibilă carosabil numai autovehiculelor de aprovizionare şi serviciilor de urgenţă. În centrul esplanadei se ridică locul de joacă denumit „Quartier général”, o cazemată supraetajată din lemn cu trei niveluri, două turnuri de observaţie, terasă descoperită deasupra etajului întâi şi pereţi din tablă perforată de culoare galbenă, numai bună pentru jocuri pe timp frumos şi chiar pe vreme ploioasă. În jurul cazematei sunt amplasate cinci platforme vaste placate cu lemn, cu rol de banchete şi de spaţii de joacă. Celelalte trei cvartale, Leroy, La Boétie şi Villon, cuprind blocuri P+4 şi sunt tratate diferenţiat din punct de vedere al faţadelor. Ele urmăresc aceleaşi principii de extindere a spaţiului loggiilor, indiferent de geometria parapetului – liniară, din lamele orizontale, sau verticală, placată cu lemn masiv şi riflaje. Spaţiul plantat din jurul blocurilor a fost reorganizat şi densificat, astfel încât umbra şi purificarea aerului să fie maxime pentru toţi locuitorii. Pentru rezidenţi, noua imagine a cartierului este un prilej de reafirmare a identităţii, cu multiple beneficii asociate din punctul de vedere al vieţii urbane: suprafeţe extinse atât la interiorul, cât şi la exteriorul apartamentelor, spaţii de joacă protejate, zone verzi care pot fi experimentate şi explorate, un mediu mai sigur şi o comunitate mai bine sudată, cu numeroase posibilităţi de interacţiune.