fbpx

Restaurant Bon, Moscova

Unii spun că ar încălca orice lege a armoniei, deşi reuşeşte, în mod paradoxal, să fie foarte unitar. Alţii îl declară tot ceea ce poate fi mai nou şi mai provocator în materie de amenajări, o soluţie ce nu ţine cont de mode, până la a deveni ea însăşi o modă.

Text: Viorica Buică
Foto: Patricia Bailer

Bastion al luxului, împins până la întâlnirea cu kitsch-ul, delir artistic, expresie a haosului formal, cu trimiteri oculte sunt doar câteva dintre sintagmele prin care poate fi caracterizat. Un lucru este sigur: noul restaurant Bon din Moscova, semnat Philippe Starck, nu te poate lăsa indiferent.

Situat chiar lângă Billionaire Boys Club, cu care Philippe Starck a şi încheiat un parteneriat, restaurantul Bon te lasă să descoperi o lume absolut halucinantă, ce pare pe punctul de a începe un misterios proces alchimic. Se poate spune că extravagantul designer francez, recunoscut ca un pasionat al experimentului, s-a întrecut pe sine însuşi… Nimic nu se repetă şi nimic nu se încadrează în standarde în acest spaţiu ce trăieşte fără să cunoască lumina naturală. Toate obiectele folosite în amenajarea restaurantului au fost fie concepute în studioul lui Philippe Starck, fie cumpărate de prin diverse magazine de antichităţi şi apoi adaptate locului (deteriorate pentru a părea mai vechi, îmbogăţite cu detalii etc.)

Bon creează cu dezinvoltură o punte între Rusia ţaristă şi Rusia post-sovietică, rămânând cu toate acestea în afara timpului şi a istoriei. Un paradox uşor de explicat când îţi dai seama că nu există urmă de obiectivitate în acest spaţiu: până la cele mai mici detalii, poţi simţi cu pregnanţă subiectivitatea devoratoare a designerului. În conferinţa de presă de la inaugurarea restaurantului, Philippe Starck declara că acest proiect reprezintă un monolog expresiv despre puterea designului în societatea actuală şi despre influenţa sa asupra vieţii, despre procesul creativ şi resursele interioare ce îl alimentează. Imaginaţia pe care o ghicim în spatele acestei grandioase amenajări, despre care Starck spunea că a gândit-o în estetica „omului bogat, dar fără gust”, pune însă un semn de întrebare asupra direcţiei în care se îndreaptă ironia…

Dacă a existat intenţia de a „certa” Moscova pentru opulenţa şi excesele ei, amenajarea Bon-ului, mereu plin, nu face decât să-i întărească acest statut. Linia ce separă oamenii cărora le place sincer amenajarea de cei care o privesc ironic este foarte neclară, dacă nu inexistentă.

Triada rusească „sex, violenţă şi mâncare”, pe care Starck şi-a luat-o ca motto, nu se putea nicăieri exprima mai bine decât în acest spaţiu crepuscular, bântuit de obsesii. Fără lumină naturală, restaurantul se conturează în umbre şi străluciri. Un întreg arsenal de obiecte de iluminat a fost pus la bătaie de excentricul Starck: candelabre uriaşe din cristal, lămpi de masă de toate dimensiunile, panouri de sticlă iluminate puternic sau subtil, lumânări aproape arse, lăsând în urmă „dantele” de ceară etc. Piesa de rezistenţă o reprezintă fără îndoială lampa „Gun”, concepută de Starck pentru Flos şi pusă la vânzare după deschiderea restaurantului cu 4 200 de euro. „Primim simbolurile pe care le merităm”, spunea arhitectul francez într-un interviu recent, iar lampa „Gun” nu este decât un semn al vremurilor în care trăim. Ca un omagiu adus designului de succes al Kalaşnikovului, Starck va oferi un comision din vânzări celui ce a creat acest obiect, iar restul banilor îi va dona fundaţiei „Medicins sans frontieres”.

Lămpile „Gun” amplifică atmosfera de violenţă pe care o inspiră pereţii tapetaţi cu graffiti-uri şi fraze halucinante, unele cu tentă obscenă. Iar opulenţa unor mici detalii precum serviciile de masă Baccarat şi Limoges, mânerele din bronz aurit etc. vin să completeze imaginea generală de haos, un haos ce deţine logica internă a visului. Tocmai acest delir estetic face ca amenajarea lui Philippe Starck să nu suporte o interpretare cu nuanţe etice sau de altă natură. Restaurantul Bon celebrează puterea creatoare şi imaginativă a spiritului uman, liber de orice constrângeri.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0