Restaurant EKER: o inimă fusion care bate la Suceava
INTERVIU: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of EKER
Se întâmplă deseori ca, după ce cutreierăm mări și țări, și acumulăm experiențe și povești, să ne întoarcem acasă, să revenim la rădăcini, cărora le vom suprapune noile ingrediente pentru a crea ceva inedit. Acesta ar putea fi un fragment din povestea restaurantului EKER din Suceava și a unei pasiuni comune, cea pentru gust, în jurul căreia antreprenorul Ioan Bartoș și chef-ul Andrei Moldovanu și-au unit forțele pentru a demara experiența. Amenajarea de interior a fost realizată prin colaborarea cu designerii Mircea Adăscăliței și Mihaela Ioan, care, ținând cont de poveste și de pasiunea fondatorilor pentru științele exacte, au trasat o atmosferă neutră, cu tușe moderne, care nu face decât să aștearnă cadrul descoperirii exploziei cromatice și gustative a meniului fusion.
Inspirat din filme, cărți, călătorii și, mai ales, din științe exacte și forme geometrice, meniul conceput de către chef Andrei Moldovanu și echipa sa tinde către experiențele surprinzătoare și mixează ingrediente autohtone de sezon cu savorile altor meleaguri: caracatița gătită în stil norvegian și afumată à la carte cu piure de topinambur și cartofi sau King Midas (un desert care combină fructele tropicale cu un blat franțuzesc financier cu vanilie și rom, ciocolata, caramelul, lămâia sau pudra de macarons). EKER este o poveste în plină desfășurare grație unei inimoase echipe de la care am aflat detaliile esențiale, dar și recomandări de locuri și gusturi demne de descoperit în Bucovina.
Care este, pe scurt, povestea apariției restaurantului EKER și a echipei din spatele proiectului?
EKER a apărut, în primul rând, dintr-o nevoie personală. Ne doream foarte mult ca în Suceava să existe un restaurant așa cum ne-ar plăcea nouă să existe. Un loc care face totul cu respect față de mâncare, oameni și oaspeți. Care aduce mâncarea la alt nivel și ignoră regulile. Am plecat la drum înconjurați de familie șiapropiați, pe care i-am integrat treptat în proiect. Totul a pornit de la Andrei Moldovanu și Ioan Bartoș, cei doi fondatori. Nu se cunoșteau înainte de EKER, însă pasiunea pentru gust i-a unit pe loc. Multă vreme au visat, fiecare în colțul lui de lume, să facă ceva pentru localnici. Și-au dat seama repede că gastronomia ar putea fi altfel explorată, așa că și-au propus să reinventeze cultura locală.
Ioan e antreprenor. A lucrat mereu în preajma oamenilor și acest lucru îi este de mare folos în prezent, ca manager al restaurantului. A fost mereu un gurmand înrăit și a călătorit mult, pentru a descoperi frumusețea gastronomică a lumii. Andrei a lucrat ca bucătar în România, Franța și Norvegia. Și-a dorit dintotdeauna să aibă propriul restaurant, însă visul său nu a prins contur până în 2020, când a devenit proprietar și Executive Chef la EKER. După ce a văzut cum se gătește în afara țării, și-a dorit să aducă respectul pentru mâncare și acasă, în Suceava. S-a întors și, la îndemnul fratelui său, Alex, a luat legătura cu Ioan. De aici încolo totul e istorie. O istorie pe care o rescriem zi de zi, cu ajutorul Bogdanei Todoruțiu, omul de comunicare. Întreaga echipă se bucură că poate munci cu și din plăcere, păstrând echilibrul celor trei laturi ale EKER-ului: mâncare, locație, servire, prin stilul gastronomic fusion și reinterpretarea preparatelor clasice.
Din ce se inspiră meniul și ce fel de ingrediente folosiți?
Meniul este inspirat, în primul rând, din viețile noastre și din științele exacte, față de care avem o mare admirație.În ultimii ani ne-am demonstrat că orice gând se poate transforma într-un preparat – sau chiar meniu – întreg. Ne inspirăm din realitatea de zi cu zi, dar și din excursii, filme, cărți. De asemenea, obișnuim să discutăm personal cu oaspeții și să aflăm direct de la ei ce și-ar dori să guste. De aproape un an meniul nostru s-a transformat într-unul complet digital, pentru a avea mai mult control în modul de prezentare al preparatelor. Acest lucru ne dă o libertate enormă și ne permite să lucrăm cu ingrediente locale, sezoniere.
Câteva dintre preparatele bucovinene preferate (și unde le mâncați)?
Chiroște cu brânză și smântână, găluște cu prune, căpșuni cu smântână și mămăligă, hribi cu smântână, ciorbă rădăuțeană, papanași și chifteluțe marinate. Obișnuim să mâncăm des la Acasă în Bucovina. Ne place pentru că e un loc rustic cu mâncare bună. Recomandăm zeama de găină și papanașii.
Ce licoare din zonă nu ar trebui să lipsească de la o cină aleasă?
Berea de casă și pălinca de prune.
Câte ceva despre designul de interior al restaurantului:
Colaborăm cu Mircea Adascăliței și Mihaela Ioan (Iași). Suntem, înainte de toate, prieteni, iar profesionalismul și deschiderea lor ne-au ajutat să articulăm vizual povestea încă din prima zi. Amenajarea a plecat de la triada brand, nevoie, autenticitate. Noi le-am oferit un spațiu, o poveste, iar ei ne-au arătat, într-un mod clar și profesionist, cum putem transforma emoționalul în funcțional, adăugând și elementele științelor exacte (care se regăsesc și în rețete, denumiri). Au făcut magie cu diverse finisaje, materiale, texturi, lumini, astfel încât povestea noastră să fie palpabilă. Timp de luni întregi au explorat nevoile și au căutat soluții pentru ca locul să poată evolua odată cu trecerea anilor.
A fost important să facem alegeri sustenabile în timp. Totul a fost croit cu răbdare și migală, de la zero, ca într-o bucătărie. Cei doi ne-au explicat cum paleta de culori alb-gri-negru nu canibalizează, ci lasă preparatului loc de exprimare. Nuanțele de turcoaz și verde, folosite și în comunicare, au fost transpuse strategic în restaurant, pentru a stimula câmpul vizual și cel gustativ. Pentru a da și mai multă personalitate locului, am colaborat și cu artiști locali precum Cristian Bălan și ABAU. Toate elementele pe care le vedeți azi în EKER au o însemnătate. Totul face parte dintr-o narațiune care completează experiența culinară.
Trei locuri din Bucovina pe care le-ați recomanda cuiva care ajunge în zonă pentru prima oară:
Acasă în Bucovina, Pasul Palma și Muntele Rarău.