fbpx

Restaurarea morii de apă din satul Senetea

ARHITECTURĂ: Larix Studio TEXT: Larix Studio, Anca Rotar FOTO: courtesy of Larix Studio

Abandonată după moartea ultimului morar, care era și proprietarul ei, moara din satul Senetea, comuna Suseni, județul Harghita, a primit o nouă viață grație intervenției echipei Larix Studio. În ciuda bugetului redus pus la dispoziție de consiliul local, restaurarea a fost o reușită, iar clădirea găzduiește acum numeroase evenimente și ateliere, precum și o mică colecție etnografică.

Când au intrat prima oară în moară, arhitecții au fost întâmpinați de o imagine rămasă din alte vremuri: ceasul deşteptător al ultimului proprietar era încă pe masă, înconjurat de poze de familie şi de mobilierul original din cameră. Dincolo de aspectul nostalgic, de timp oprit, clădirea era, în realitate, în pragul colapsului, fiind năpădită de insecte și ulterior de putregai uscat.

Din această cauză, atât moara, cât și șura au fost demontate, pentru a putea salva materialul refolosibil, fiecare piesă fiind în prealabil numerotată. Echipa a ținut chiar un „jurnal de demontare”, în cadrul căruia a fost fotografiat fiecare pas, și au fost consemnate orientarea fiecărei piese și cota superioară a fiecări grinzi, tocmai pentru a respecta poziţionarea exactă la remontare, până la ultimul detaliu.

consemnare
piesa refacuta
montare

Un releveu din 1994 a păstrat situaţia anterioară unei intervenţii de urgenţă de la sfârşitul anilor 1990 și a ajutat la aducerea construcției la aspectul ei inițial, adaptat, însă, noilor funcțiuni. Astfel, faţă de situaţia iniţială, şura nu mai serveşte pentru agricultură, ci găzduieşte diferite evenimente culturale, care pot fi organizate în spaţiul intermediar format din şura propriu zisă și fostul grajd.

În acest sens, s-au păstrat cele trei grinzi originale ale tavanului de peste grajd, dar tavanul propriu-zis a fost ridicat pentru a asigura spațiul necesar. De asemenea, noul tavan este susţinut de o structură demontabilă. În spaţiul şurii s-a păstrat pardoseala din pământ, în timp ce, în afumătoria de odinioară s-a construit un cuptor tradiţional, dar cu semnalarea clară că este vorba de o intervenţie modernă.

Departe de a reveni la imaginea înghețată în timp descoperită la demararea proiectului, clădirea a devenit un nucleu viu al culturii și tradițiilor locale, dovadă fiind „mobilierul” din baloţi de paie, improvizat de utilizatori, începutul colecţiei etnografice găzduite aici, sau pur şi simplu, evenimentele deja organizate.

PROIECT: Restaurarea morii de apă din Senetea; AMPLASAMENT: Satul Senetea, comuna Suseni, jud. Harghita; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 171 mp; ARHITECTURĂ: Larix Studio; COORDONATORI PROIECT: arh. Köllő Miklós, arh. Gál Zoltán; ECHIPA: Madaras Péter, ing. Gurzó Levente, ing. Kercsó Zoltán, Kelemen Szabolcs, rest. cons. Siklódi Robert, Huszár Csilla Anna, Zsigmond Katalin, arh. stag. Molnár Zsolt, arh. stag. Szigeti Vajk István; FINALIZAT: 2021

 

Citiți mai mult pe tema revitalizării rurale în igloo 210 / octombrie-noiembrie 2022, disponibil în curând

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0