Restaurarea Palatului Ferencz Emmer. Redobândirea exuberanței stilului „1900”
![](https://www.igloo.ro/wp-content/uploads/princ_7-copy-1.jpg)
RESTAURARE: Studio Nomadic TEXT: Ioana Man FOTO: Wienerberger, Ovidiu Micșa, Victor Popovici, Silvia Tripșa
Complexele lucrări de restaurare a Palatului Emmer din Timișoara, de care s-au ocupat cu minuțiozitate arhitecții de la Studio Nomadic, au reușit să restabilească splendoarea imobilului, aducându-l la imaginea sa inițială, cât mai fidelă stilului „1900”, cu o estetică a fațadei caracterizată de abundența și expresivitatea dinamică a detaliilor specifice, integrate într-o compoziție cu o scenografie dramatică.
Construit în anul 1907 după planurile arhitectului-șef al Timișoarei, László Székely, proiectat în stilul anilor „1900” (Art Nouveau și Secession) și autorizat din dorința lui Ferencz Emmer (comerciant de pălării și arme), Palatul Emmer este în topul celor mai prestigioase imobile de raport din Timișoara. Amplasat pe strada Florimund Mercy, în cartierul Cetatea Timișoara, imobilul cu planimetrie rectangular compusă, cu o coerență compozițională – registrele generate de laitmotivul unei linii sinuoase specifice stilului (vizibilă la nivelul frontoanelor, ancadramentelor, detaliilor de feronerie a porții de acces) – și o fațadă bogat ornamentată, cu motive antropomorfe și vegetale, are momentan o funcționalitate mixtă, cu spații comerciale la parter și mezanin.
![](https://www.igloo.ro/wp-content/uploads/text1_DJI_0303.jpg)
Cu o istorie similară majorității clădirilor de acest tip din oraș, Palatul Emmer a trecut printr-o serie de schimbări: a fost tranzacționat între numeroși proprietari, după război a fost naționalizat și transformat în imobil de locuințe sociale, iar după anul 2000, trece în proprietate privată și devine condominiu. Clădirea abundă în detalii remarcabile, care și-au recăpătat strălucirea odată cu lucrările de restaurare: atât pe fațada principală – statuia amplasată în axul compozițional al fațadei, monogramele proprietarului, mascaroni la nivelul celor două frontoane, motivul central al chipului de femeie (specific plasticii Timișoarei de început de secol XX), cât și la interior – prezența unui altorelief cu motivul Omului Verde alături de două lebede (accent al scării spre nivelurile superioare), decorații la nivelul gangului de acces, balustradelor scării și cursivelor.
![](https://www.igloo.ro/wp-content/uploads/text2_DSC_0074_-e1732014126921-767x1024.jpg)
![](https://www.igloo.ro/wp-content/uploads/text3_Photo-18.07.2024-17-46-35-768x1024.jpg)
Peste jumătate de secol de neglijență și intervenții inadecvate au dus la o stare avansată de degradare a fațadei (mutilată din cauza demontării vitrinelor de lemn și a modificării dimensiunilor golurilor, deteriorării paramentului și a ornamentelor), a gangului de acces și a casei scării (mozaicul turnat distrus, prezența cablurilor și instalațiilor parazitare aparente), precum și a acoperișului (probleme structurale și infiltrații). Intervențiile nou realizate au avut o complexitate ridicată: refacerea învelitorii și consolidarea structurală a șarpantei; completarea sau înlocuirea – unde erau major distruse – a ornamentelor fațadei (statuia de la etajul al doilea refăcută complet după modelul original) cu material identic cu cel inițial pus în operă; refacerea profilurilor trase și a tencuielilor; eliminarea și introducerea în pereți a cablurilor și a instalațiilor (cutii de branșament, contoare electrice înglobate în măști de lemn); revenirea la dimensiunile inițiale ale golurilor și refacerea vitrinelor de lemn de la nivelul registrului comun (parter și mezanin) ce adăpostește spații comerciale.
![](https://www.igloo.ro/wp-content/uploads/text4_DJI_03101.jpg)
În zona gangului de acces s-au refăcut mozaicul turnat și ornamentele, iar la casa scării, balustrada, respectiv modelul pictat de pe tavan (după urmele găsite în timpul lucrărilor). Tot aici a fost introdus și un sistem de iluminat. Prin refacerea precisă a detaliilor arhitecturale specifice stilului și prin înlăturarea tuturor elementelor parazitare, Palatul Emmer revine la strălucirea de început de secol XX, revendicându-și calitatea de punct notabil pe harta orașului.
![](https://www.igloo.ro/wp-content/uploads/text5_DJI_0829.jpg)
![](https://www.igloo.ro/wp-content/uploads/text6_DJI_03081.jpg)
PROIECT: Restaurarea Palatului Emmer; ADRESĂ: Str. Florimund Mercy 7, Timișoara, România; REGIM DE ÎNĂLȚIME: S+P+Mezanin (parțial) + 2 E + Mansardă (parțial); ARHITECTURĂ: arh. Victor Popovici, arh. Silvia Tripșa – Studio Nomadic; STRUCTURĂ: Plan Design, ing. Bogdan Trifa ; TURNARE ORNAMENTE, REFACERE SCULPTURĂ, PICTURĂ TAVAN: Cătălin Bătrânu; APLICARE FOIȚĂ DE AUR: Roxana Alexa; FINALIZAT: 2023
Articol publicat în igloo #222 / Orașe în declin / octombrie – noiembrie 2024