Restaurarea și conversia funcțională a Ansamblului Bisericii Fortificate Alma Vii. O filă de istorie readusă în viața comunității

ARHITECTURĂ: Mood Factory & OPUS – Atelier de arhitectură TEXT: Ioana Man FOTO: Adrian Arsu

Amplasat pe panta unui deal din localitatea Alma Vii, sat săsesc cu un farmec istoric aparte din comuna Moșna, județul Sibiu, ansamblul compus din Biserica Evanghelică de secol XIV și Incinta Fortificată (ridicată două secole mai târziu) a fost supus unui proces complex de lucrări de restaurare și refuncționalizare ce vizează reintegrarea acestuia în viața comunității și folosirea spațiilor în scopuri culturale, educative și turistice.

Proiectul a fost dezvoltat prin implicarea Fundației Mihai Eminescu Trust (MET), organizație care și-a făcut simțită prezența în localitate încă din 2008, plasând-o pe harta celor mai frumoase comune din Transilvania, cu peisaje pitorești și locuri încărcate de istorie, obiceiuri și tradiții moștenite de la o comunitate cu diverse etnii și confesiuni religioase.

Proiectul cuprinde lucrări desfășurate pe parcursul a 8 ani, în două etape – prima, între 2015-2016, a fost realizată sub coordonarea arhitecților de la Opus – Atelier de arhitectură, și dedicată în special zidului de fortificație cu cele 4 turnuri și anexe. Cea de-a doua, începând cu 2019, de care s-a ocupat colectivul de arhitectură Mood Factory, pune accentul pe biserică și amenajarea incintei fortificate și a avut ca scop transformarea ansamblului într-un centru cultural local care să găzduiască evenimentele comunității.
În urma reabilitării și revitalizării din prima etapă, publicul poate să experimenteze spațiile zidurilor exterioare prin intermediul unei pasarele de lemn, precum și cele interioare, a celor 4 turnuri – Turnul Porții (Slăninii) și Turnul Clopotelor, cu câte 6 niveluri fiecare, Turnul Grânelor și Turnul Gheții („Frigiderul” medieval), cu câte 3 niveluri, Casa Îngrijitorului și anexele.

Biserica, de tip sală cu dimensiuni reduse, este alcătuită volumetric din 5 corpuri: nava – cu galerii pe laturile de vest (unde este amplasată o orgă barocă din 1840, iar în încăperea din spatele acesteia, foalele – mecanismul de suflat aer) și de nord; corul cu două niveluri de fortificare deasupra; sacristia dispusă necanonic, la sud (etajul menține urmele unui coș de fum în grosimea peretelui, o mărturie a faptului că a servit cândva drept locuință) și două vestibule la sud și la vest.

Intervențiile de restaurare în cadrul bisericii au cuprins: solidarizarea zidurilor exterioare și a contraforților cu piatră brută sau cioplită și cărămidă; reparații la nivelul acoperișului (șarpanta din lemn de stejar și brad și învelitoare din țiglă solzi și olane); recondiționarea tâmplăriei (din lemn masiv de stejar și rășinoase); la exterior, în cea mai mare parte s-a optat pentru conservarea tencuielii istorice. Extinderile dintr-o perioadă mai târzie (sacristia și porticul de acces) au fost tencuite și zugrăvite într-un pigment mai deschis, pentru a se diferenția de corpul bisericii.

Compartimentările interioare s-au realizat din zidărie de cărămidă manuală și panouri din lemn de rășinoase, iar scările din piatră naturală de calcar la parter și lemn de stejar la etajele superioare. Finisaje interioare au presupus decopertări la nivelul paramentului ale straturilor superioare de tencuieli, pentru a le pune în valoare pe cele originale și a fi completate cu straturi pe bază de var-nisip cu agregate minerale colorate, și zugrăveli cu lapte de var; conservarea picturilor murale; recondiționarea pardoselii din dușumea din scândură de rășinoase și mozaic venețian pe baza de var hidraulic; consolidări la nivelul pieselor de mobilier existent – altarul, stranele și amvonul.

Proiectul, parte din „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” din cadrul conceptului „Satul de Sine Stătător” dezvoltat de MET, este un exemplu de succes pentru valorizare responsabilă a patrimoniului cultural, contribuind la revitalizarea și creșterea calității vieții în comunitățile locale.

PROIECT: Restaurarea și conversia funcțională a Ansamblului Bisericii Fortificate Alma Vii; AMPLASAMENT: sat Alma Vii, județul Sibiu; SUPRAFAȚA TERENULUI: 5 015 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: incinta fortificată 1 020 mp; FINALIZAT: 2021

 

BISERICĂ

ARHITECTURĂ: Mood Factory – Ovidiu Taloș; STRUCTURĂ: Stabech Engineering – Gurzo Levente, Biro Csongor; INSTALAȚII ELECTRICE: Com Electro; EXPERTIZĂ TEHNICĂ DE MECANICA CONSTRUCȚIEI: Utilitas, prof. dr. ing. Szabó Bálint, dr. ing. Imola Kirizsán; CERCETARE STRATIGRAFICĂ A TENCUIELILOR ISTORICE ȘI A DECORAȚIEI MURALE: Faber Studio, Maria Dumbrăvicean, Ioana Olteanu, Cristina Serendan; EXPERTIZĂ BIOLOGICĂ: Bioharcom, expert biolog dr. Livia Bucșa; CERCETARE ARHEOLOGICĂ: Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, Andrei Măgureanu; CERCETARE ȘI ANALIZĂ CENDROCRONOLOGICĂ: dr. Botár Istvan; DOCUMENTAȚIE TOPOGRAFICĂ: Top Proiect, Doris Schneider; STUDIO GEOTEHNIC: Geminex, dr. geomorf. Tibor Fekete

 

INCINTA FORTIFICATĂ

ARHITECTURĂ: OPUS Atelier de arhitectură – Stefan Bâlici, Virgil Apostol; STRUCTURĂ: Linea – Csaba Bodor, Ferenczi Samuel; EXPERTIZĂ TEHNICĂ DE MECANICA CONSTRUCȚIEI: Linea – Csaba Bodor, Ferenczi Samuel; INSTALAȚII SANITARE: Deluxe Master, Beatrice Bălea; INSTALAȚII ELECTRICE: Com Electro, Voda Gheorghe; CERCETARE STRATIGRAFICĂ A TENCUIELILOR ISTORICE ȘI A DECORAȚIEI MURALE: Faber Studio, Maria Dumbrăvicean, Ioana Olteanu, Cristina Serendan; EXPERTIZĂ BIOLOGICĂ: Bioharcom, expert biolog dr. Livia Bucșa; CERCETARE ARHEOLOGICĂ: Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, Andrei Măgureanu; CERCETARE ȘI ANALIZĂ CENDROCRONOLOGICĂ: dr. Botár Istvan; DOCUMENTAȚIE TOPOGRAFICĂ: Top Proiect, Doris Schneider; STUDIO GEOTEHNIC: Gaia, dr. geomorf. Radu Negru

 

Articol publicat în igloo 223 / Profil de arhitect: C733 / decembrie 2024 – ianuarie 2025

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0