fbpx

Retro cortină business. Casa Oromolu

Casa de pe bd. Aviatorilor nr. 8 din București a fost construită după planurile arhitectului Petre Antonescu, între anii 1926-1927, pentru fostul guvernator al Băncii Naționale Mihai Oromolu (1922-1926). Casa Oromolu are acum un alt fundal, a fost renovată recent și face parte din Ansamblul de birouri Aviatorilor 8.

NEPI Rockcastle, dezvoltatorul imobilului de birouri, a inițiat și proiectul de restaurare a casei Oromolu.

Piața Victoriei a dobândit astfel, pe latura de nord-est, un sprijin luminos, un ansamblu arhitectural care se așază cu respect în plan secund și are o înălțime de cornișă a pieței.

O precizare este necesară – spre deosebire de alte orașe europene (sau chiar de unele din România), Bucureștiul numește intersecțiile sale majore „Piețe”. Or, din punct de vedere urban și arhitectural, piața este un spațiu de coeziune, un loc definit clar, o zonă de oraș unde există elemente comune, un fel de cameră în care în loc de pereți sunt fațadele caselor de pe margini.

Tocmai elementul de înălțime comună pe trei din cele patru laturi majore ale Pieței Victoriei este secretul sau dezideratul care menține caracterul acestui spațiu bucureștean.

Intervenția arhitecturală propusă de echipa de arhitecți de la DSBA creează o retro cortină de business pentru monumentul istoric clasat – Casa Oromolu. Înscrierea în context are eleganță. Față de alte cazuri, de clădiri construite în utimele două decenii în jungla dezvoltării urbane din România – care sub pretextul unei „articulări” vechi-nou încalecă sau chiar supun clădirile istorice – în cazul de față monumentul rămâne în prim-plan, nu este alterat și nici supraetajat. În plus, beneficiază de un căuș susținător care probabil – în timp – va fi acoperit de vegetație, evocând astfel contemporan grădina vilei Oromolu.

În formă de „L” moale, imobilul este alcătuit din trei etaje de birouri, iar parterul său este oferit generos orașului. Placarea cu granit accentuează circulațiile și intrările atât în zona de birouri, cât și în funcțiunile publice.

 

Proiect: Imobil de birouri; ADRESA: Bd. Aviatorilor nr. 8
Autor arhitectură: DSBA (proiectant general)
Echipa principală: Dorin Ștefan (arhitect principal), Adrian Arendt (șef de proiect), Corina Fodor (responsabil imobil „Aviatorilor 8”), Marjan Mostavi, Anda Ștefan (design interior), Alexandru Coriu; Colaboratori: Ana Maria Tîrziu, Cătălina Vărzaru, Raluca Constantin, Vlad Zangor, Teodor Frățilă, Bianca Barabaș, Răzvan Rizescu, Liviu Mihalache, Ioana Todiroaie, Răzvan Hairum, Andrei Holovciuc, Nicolae Ciontea, Teodora Dragu, Claudiu Ionescu

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0