fbpx

Retrospectivă Andy Warhol: Sleep / Empire / Kiss

Pe 11, 13 si 14 decembrie la Galateca se va desfășură „Retrospectiva Andy Warhol”, o premieră in România, ce aduce în atenția publicului trei dintre filmele experimentale ale renumitului artist pop.

Acest proiect inedit face parte din Bucharest Experimental Film Festival BIEFF, editia a 5-a si este realizat in parteneriat cu Muzeul Andy Warhol din Pittsburgh. Retrospectiva Andy Warhol la Galateca este inclusă în expoziția artistului britanic Simon Henwood, „Henwood Library Archive”. Serile de film laGalateca debutează pe 11 decembrie cu Sleep, primul film de acest gen realizat de Warhol in 1963, urmat pe 13 decembrie de Empire și pe 14 decembrie de Kiss, ambele realizate in 64 și două din cele mai importante producții de acest gen.

Andy Warhol a realizat filme de avangardă cum niciun alt artist sau regizor nu a reușit înaintea sa. Filmele sale alb negru sunt non – narative şi dezvăluie fascinaţia lui Warhol pentru cultul celebrităţii. La mijlocul anilor ’60, Andy Warhol renunță brusc la pictură – deși începuse să aibă foarte mult succes cu iconicele sale lucrări pop-art – și începe să se aventureze în artele multimedia. Andy Warhol devine managerul și producătorul formației underground emergente Velvet Underground, dar cinematografia îl atrage mai mult, el urmând să își dedice următorii 10 ani filmelor experimentale.

Considerat de mulţi că fiind creatorul stilulul ‘anti-filme’, artistul pop a produs între 1964 și 1966 aproape 500 de filme de scurt metraj – sau ceea ce el numea „screen tests/ teste de ecran” – ce aveau în rolurile principale prieteni apropiați, artiști, celebrități și modele. Apoi a filmat o serie de lungmetraje, sau mai degrabă „anti-filme” care contestau convențiile filmelor de până la acea dată. Aceste filme sfidau structura clasica a unui film, primul dintre acestea fiind Sleep din 1963 în care Warhol îl filmează pe prietenul său, poetul John Giorno, în timp ce doarme, deși inițial Warhol dorea să o distribuie pe Brigitte Bardot în rolul principal. Filmul va fi proiectat la galeria Galateca pe 11 decembrie. Printre cele mai importante filme se mai numara si Kiss (1963; va fi proiectat la galeria Galateca pe 14 decembrie), Empire (1964; va fi proiectat la galeria Galateca pe 13 decembrie), Screen Test (1964), Blow Job (1964), Batman Dracula (1964), Poor Little Rich Girl (1965), Chelsea Girls (1966). În anii 70 filmele acestuia au intrat într-un con de umbră fiind retrase din circuitul cinematografelor, însă după moartea artistului în 1987 filmele au început sa fie incluse în programele muzeelor, galeriilor si festivalurilor de film din America și Europa. Filmele lui Andy Warhol au avut o influență directă asupra generațiilor de tineri cineaști și sunt astăzi acreditate de teoreticieni și critici de film ca avand o importanță decisivă în dezvoltarea cinematografiei în ultimii 50 de ani.     

Proiectul este realizat în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF, ediția a 5-a.     

Filmele sunt aduse în România cu sprijinul Muzeului Andy Warhol din Pittsburgh. Parte din expoziția Henwood Library – Archive, ce poate fi vizionată până pe 30 ianuarie 2015. O serie de produse Andy Warhol precum cărti, postere, accesorii de papetărie vor fi prezente în premieră în gallery shopul NeoGalateca.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0