Revitalizare și reversibilitate: Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca

ARHITECTURĂ: Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură, Studio 82 TEXT: Vlad Sebastian Rusu și Octav Silviu Olănescu FOTO: Cosmin Dragomir
La începutul verii lui 2024 s-au finalizat lucrările de amenajare a Parcului Feroviarilor din Cluj-Napoca, prin implementarea soluției câștigătoare în cadrul Concursului internațional organizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România în 2018. Proiectul este semnat Vlad Sebastian Rusu B.I.A. și Studio 82, iar despre complexitatea lui aflați chiar de la autorii principali, în cele ce urmează.
Parcul se întinde pe locul fostului târg de fân și animale de la începutul sec. XX, fiind transformat prin amenajări minimale în anii ’60 în grădină de cartier, ulterior, în anii ’80, în „Orașul copiilor”, dotat cu stație și cale ferată pentru o mocăniță (dispărute între timp) și, în fine, după anii 2000 lăsat într-o stare de așteptare și incertitudine până la momentul actualei reamenajări funcționale și peisagere. Revitalizarea propusă pentru Parcul Feroviarilor – situat într-un punct de articulare între zona centrală și pericentrală a orașului, în relație directă cu râul Someș – se bazează pe principiile dezvoltărilor urbane durabile. Proiectul urmărește reintegrarea elementelor naturale (acvatice și vegetale) în cadrul orașului, alături de crearea de diverse oportunități de utilizare pentru comunitate – totul realizat prin mijloace noninvazive și reversibile.

Parcul este văzut drept componentă a sistemului ecologic al Someșului, așa încât proiectul și-a propus integrarea râului ca axă ecologică a sitului. Acestui concept de renaturalizare a malurilor i se alătură inițiativele de amenajare a unor zone umede, care, integrate într-un sistem simplu de colectare a apelor pluviale, devin, alături de râu, elementele dinamice ale parcului, încurajând apariția vegetației și faunei specifice. De altfel, s-a păstrat o mare parte din vegetația existentă, iar arborii notabili au fost integrați în noul concept. Zona din imediata vecinătate a râului și a arealului umed dispune de vegetație autohtonă, provenită din regiunea geografică a Someșului Mic. În restul segmentelor de parc s-au ales specii din zone umede, pajiști și coline naturale.



Lăsat în uitare peste două decenii, spațiul și-a recâștigat funcțiunea sa de grădină de cartier, odată cu interesul crescut din partea publicului. Este în același timp și dovada unui deficit de spații verzi publice amenajate la scara orașului, o bună parte din utilizatori provenind din alte zone, nu din imediata apropiere. Parcul mai are totuși nevoie de câțiva ani pentru a lăsa vegetația nouă să contureze peisajul natural imaginat în fazele de proiectare.
PROIECT: Parcul Feroviarilor; AMPLASAMENT: Cluj-Napoca, Str. Parcul Feroviarilor; SUPRAFAȚA TERENULUI: 6 ha; ARHITECTURĂ: Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură – arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. stg. Miruna Moldovan; Studio 82 – arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Anamaria Olănescu, arh. stg. Andrada Pinte, arh. stg. Petrică Maier-Drăgan; STRUCTURĂ: Asiza B.A. – ing. Ovidiu Rusu, ing. Mihai Stănuș; Strukturoplan – ing. Cătălin Moga, ing. Bogdan Cristea; INSTALAȚII: Gradinstal – ing. Paul Biriș; AMENAJARE PEISAGERĂ: Aente Grădini și Peisaje; DRUMURI ȘI PLATFORME: NV Construct – ing. Ioan Apostol, ing. Dan Sima; FINALIZAT: 2023
Articol publicat în igloo 224 / waterfronts / februarie – martie 2025