Revival industrial. Proiectul Five Praga

„Istoria își dă întâlnire cu viitorul” este motto-ul ales pentru proiectul Five, localizat în Praga 5 – districtul Smíchov. Într-o zonă urbană marginală cu vocație industrială, despicată de șine, ocupată de curți feroviare care a evoluat ulterior într-un business district, arhitecții de la Qarta Architektura au fost chemați să reactiveze un spațiu urban abandonat, dominat de relicva unui fost depou de tramvaie. Provocările au fost multiple: reconectarea clădirii la oraș și refacerea legăturilor cu contextul urban dinamic, alinierea intervenției la scara cartierului transformat, menținând în același timp memoria locului, identitatea zonei și a clădirii supuse conversiei. 

Păstrarea vechilor funcțiuni interioare ale spațiilor definite de programul aparte ar fi fost o misiune imposibil de îndeplinit. De aceea, fostul depou a fost golit pe dinăuntru de conținut, fiind păstrate doar zidurile lungi de pe străzile Na Valentince și Svornosti. Structura originală nu a fost integral înlocuită, părțile considerate valoroase fiind incorporate în intervenția contemporană.

five-qarta-architektura-boysplaynice-01

Integrarea în organismul nou-conceput al clădirii se face prin contrast: zidăria istorică învelită în tencuială gri conturează parterul. Concomitent, un alt volum, sprijinit pe o structură regulată de stâlpi, se ridică cu încă șase niveluri, arătând spre exterior o fațadă double-skin – o închidere perforată metalică ce îmbracă arhitectura nouă.

five-qarta-architektura-boysplaynice-12

„Baza” veche își amplifică golurile, pentru a se deschide mai amplu către stradă și public, asumându-și funcțiunea comercială și cea de restaurant (The Five). Extinderea se înalță impunător, transparentizându-se prin stratul de metal expandat și cel succesiv de sticlă, care perpetuează sub altă formă deschiderea inițiată de la primul nivel, de data aceasta cuprizând spații pentru birouri. 

five-qarta-architektura-boysplaynice-17

La parter, spațiul interior lasă loc aglutinării unor finisaje când rough și neregulate, când șlefuite, cu muchii perfecte. Golurile mărite au cerut o structură-grilaj din metal, care filtrează ritmic lumina. Zidurile vechi, lăsate cu cărămida vopsită cu un alb murdar la vedere sunt detașate de noua desfășurare spectaculoasă de stâlpi, dar sunt parte ale aceleiași povești reinventate.

five-qarta-architektura-boysplaynice-18

Suprapunerile stilistice, ale formelor și materialelor noi și vechi formează un oximoron care reușește să reactiveze locul, prin interpretarea cu instrumente variate a aspectului industrial specific. 

PROIECT: Five; ADRESA: Na Valentince 3336/4, 150 00 Prague 5 – Smíchov, Cehia; ARHITECTURĂ: Qarta Architektura; ECHIPA:David Wittassek, Jiří Řezák, Pavel Fanta; EXECUȚIE: Skanska;  FINALIZAT: 2017