Rezultatele Archiprix 2011
Organizat de Archiprix Foundation, susţinut de MIT şi Platform for Permanent Modernity şi sponsorizat de Hunter Douglas, Archiprix International invită o dată la doi ani universităţile de arhitectură din întreaga lume să înscrie în competiţie cele mai bune proiecte de diplomă. Pentru ediţia din 2011, organizată în Statele Unite ale Americii, Archiprix International a primit peste 300 de proiecte din 70 de ţări.
Juriul format din Yung Ho Chang (Atelier FJCZ şi fost decan al Departamentului de Arhitectură din cadrul MIT), Kapil Gupta (Serie Architects), Xiangning (Sean) Li (Tongi University şi director al Museum of Architecture Shanghai) şi Ralph Nelson (LOOM) a analizat toate proiectele înscrise, selectând într-o primă fază un număr de 24. Dintre aceste nominalizări au fost alese ulterior cele opt proiecte câştigătoare:
Amsterdam Alphabet: Gijs Adriaansens – Eindhoven University of Technology, Faculty of Architecture, Building and Planning, Eindhoven, Olanda
A Defensive Architecture: Nicholas Adam Szczepaniak – The University of Westminster, School of Architecture and the Built Environment, London England
National Apiological Network. An Illustrated History: Craig Johnston – University of Strathclyde, Department of Architecture, Glasgow, Scoţia
The New ‘Non-Standard’: Jonathan Enns – Princeton University, School of Architecture, Princeton, SUA
A Public Bathhouse: Ruann van der Westhuizen – University of Pretoria, Faculty of Engineering, Built Environment and Information Technology, Pretoria, Africa de Sud
Spaces, Poetics and Voids: Simone Pizzagalli – Delft University of Technology, Faculty of Architecture, Delft, Olanda
Urban Upholstery: Molly Hunker, Mira Henry – University of California, Department of Architecture and Urban Design, Los Angeles, SUA
You are Here: Lorenzo Trompetto, Veronica Rusca, Maurizio Pizzocro – Universita di Genova, Facolta di Architettura, Genova, Italia.
Conform juriului, „proiectele premiate constituie un nou pas în evoluţia arhitecturii şi se evidenţiază prin adoptarea unor poziţii clare, autentice şi individuale. Toate sunt foarte impresionante şi merg dincolo de stil. Ceea ce au în comun este poetica.”
Amsterdam Alphabet
Proiect: Gijs Adriaansens
Îndrumători: Bernard Colenbrander, Christian Rapp
Eindhoven University of Technology, Department of the built Environment – Eindhoven, Olanda
Până în secolul al XIX-lea, dezvoltarea Amsterdam-ului era determinată de inelele concentrice determinate de canalele urbane. Cu o lăţime de cincizeci de metri, Strada Wibautstraat este una extrem de stranie. În trecut era traversată de şine de tren. Clădirile de pe ambele părţi sunt înalte de cincizeci de metri, precum în restul oraşului. Începând cu mijlocul anilor ’60, ca răspuns oferit lăţimii străzii, s-a început construirea unor clădiri mai înalte dar care s-au ciocnit cu cele ale inelului de secol XIX. Ca o consecinţă a acestui fapt, oamenii au impresia că imobilele pitoreşti din secolul al XIX-lea au fost demolate în favoarea clădirilor de birouri moderne. Nimic mai departe de adevăr. Scopul proiectului este acela de a oferi străzii Wibautstraat înălţimea potrivită şi de a o densifica, fără ştergerea clădirilor moderne. Produsul principal al acestui proiect este un catalog de noi tipologii de clădiri ce se bazează pe cele create cu mai bine de un secol în urmă.
A Defensive Architecture
Proiect: Nicholas Adam Szczepaniak
Îndrumători: Susanne Isa, Sacha Leong, Markus Seifermann
The University of Westminster, School of Architecture & Built Environment – Londra, Anglia
Această lucrare de diplomă îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra evoluţiilor neaşteptate ale mediului construit care vor avea loc dacă nu luăm măsuri drastice în faţa schimbărilor climatice. Amplasat în estuarul Blackwater din Essex, proiectul prevede o serie de turnuri de coastă militarizate care îndeplinesc funcţii multiple. Rolul principal al acestora este de a acţiona ca un dispozitiv de avertizare. Arhitectura lor este vie, dramatizând schimbările petrecute în condiţiile de mediu prin diverse „reacţii”: turnurile respiră, scârţâie, transpiră şi plâng atunci când sunt supuse unor factori nocivi. Aceste “reacţii” sunt obţinute prin mai multe metode, precum prin intermediul unor pungi de aer amplasate pe faţade, care se dilată şi se contractă, în timp ce sute de trunchiuri de tracţiune sunt activate sporadic, pentru a turna apă pe faţadele încălzite cu scopul de a produce abur. De-a lungul estuarului un strat de mlaştini sărate asigură o formă naturală de apărare împotriva inundaţiilor. Datorită creşterii nivelului de apă şi condiţiilor meteorologice nefavorabile, aceste mlaştini se deteriorează din ce în ce mai rapid. Propunerea oferă o modalitate prin care megastructurile pot fi folosite pentru a contribui la dezvoltarea mecanismelor naturale de apărare împotriva inundaţiilor. Astfel, nisipul adunat cu timpul la baza fiecărui turn va putea absorbi o parte din energia valurilor. În ceea ce priveşte interiorul clădirilor, acestea vor juca rolul unui depozit uriaş pentru bunul cel mai valoros al omenirii: cunoaşterea. Turnurile reprezintă o arcă a cunoaşterii, care protejează nenumărate cărţi de la o deteriorare catastrofică.
A Public Bathhouse
Proiect: Ruann van der Westhuizen
Îndrumători: Jacques Laubscher, Marianne de Klerk
University of Pretoria, Faculty of Engineering, Built Environment and Information Technology – Pretoria, Africa de Sud
Proiectul propune construirea unei băi publice într-un context urban special din Africa de Sud. Clădirea are menirea de a introduce facilităţi dintre cele mai esenţiale, în mijlocul unui loc extrem de tranzitat. Este vorba de o staţie de transport public, care face legătura între mai multe rute traversate de navetişti. Cum cei care ajung aici provin de cele mai multe ori din aşezări rurale defavorizate, accesul la simple servicii de igienă pe care le poate oferi o baie publică reprezintă un mare avantaj. Prin stratificarea suprafeţei şi introducera unui adăpost permeabil şi suficient de robust, proiectul asigură intimitate fără riscul izolării. Diferitele suprafeţe acţionează ca un catalizator pentru forme de comerţ neaşteptate şi diverse, precum şi pentru diferite activităţi esenţiale ce pot asigura o prezenţă publică. Volumul realizat din prefabricate din beton are menirea de a oferi un adăpost., care este mai întâi amplasat, pe urmă manipulat, integrat şi însuşit într-un mod informal, şi în cele din urmă folosit pentru circulaţia pietonală. Scopul este o clădire ce pare împăcată cu sine.
Archiprix International a devenit de-a lungul timpului una dintre cele mai importante concursuri pentru absolvenţii de arhitectură, urbanism şi arhitectură peisageră. O selecţie reprezentativă a tuturor proiectelor înscrise în ediţia de anul acesta, este prezentată în volumul „Archiprix International MIT Cambridge USA 2011. The world’s best graduation projects. Architecture – Urban design – Landscape”. Un spaţiu important îl ocupă proiectele nominalizate, cele premiate de către juriul internaţional precum şi proiectele favorite ale participanţilor. La toate acestea se adaugă o paletă largă de lucrări de diplomă pentru a oferi o imagine cât mai cuprinztoare asupra profesionalismului care îi caracterizează pe viitorii profesionişti din sfera arhitecturii.
Cum promovarea absolvenţilor şi recunoaşterea lor la nivel mondial constituie scopurile principale ale organizatorilor concursului, toate proiectele sunt însoţite de datele de contact ale autorilor. Mai mult, diplomele prezentate în paginile volumului, se regăsesc pe DVD-ul care îl însoţeşte, ele fiind completate de o serie de filmuleţe interesante cu autorii. Cartea oferă o perspectivă largă asupra creativităţii studenţilor din întreaga lume şi ne asigură că mediul construit al viitorului se află pe mâini bune.
Editor: Henk van der Veen
Limba: Engleză
Nr. Pagini: 144
Dimensiuni: 240 x 300 mm
ISBN: 978-90-6450-754-0
Editura: 010 Publishers
An apariţie: 2011
www.010.nl
www.archiprix.org