Rezultatele C|A|S|A 2012
Ajuns la cea de-a 3-a ediţie, Concursul Anual al Studenţilor Arhitecţi a adus împreună în acest an 6 facultăţi de arhitectură din România şi Republica Moldova. Situl ales în cartierul Schei din Braşov, împreună cu tema propusă, au fost prilejul unei prime întâlniri între studenţii anilor 2 şi cadre didactice din cele 6 facultăţi, iar în perioada 15-17 iunie, acelaşi oraş a găzduit juriului reunit pentru a căuta cele mai bune proiecte din totalul de 392 de înscrieri în concurs. S-a remarcat un nivel general ridicat, mulţi studenţi abordând direcţii asemănătoare, cu un specific regional atât la nivel de concept, cât şi în modul de reprezentare.
Iată proiectele câştigătoare, însoţite de comentariile juriului:
Premiul 1: Alexandra Antal, UAUIM
Proiectul câştigător prezintă o soluţie originală şi captivantă a casei, atât în relaţia sa cu strada cât şi cu grădina. Astfel, faţada spre stradă este rezervată şi sobră, în timp ce faţada laterală se deschide complet spre lumina soarelui şi zonele de grădină. Planurile sunt clare şi precise şi sunt completate de o bună utilizare a secţiunii. Simplitatea oferă un mare potenţial de flexibilitate. Mai mult decât atât, proiectul utilizează bine terenul prin toate nivelele sale, prin existenţa unei serii de curţi şi terase care progresează de la sol până la etaj. Deşi proiectul a fost lipsit de detalii, materiale şi culori, sensibilitatea sistemului a rămas convingătoare.
Premiul 2: Cosmin Ovidiu Serghe, UAUIM
Proiectul constă într-o casă cu 3 etaje, ce foloseşte nivele intermediare. Această tipologie se dovedeşte a fi un instrument adecvat pentru a reacţiona la situl înclinat dat. Funcţiunile sunt bine concepute, cele de la parter beneficiind de un maxim de intimitate. Calitatea spaţială a camerei de zi, pe două nivele, este foarte ridicată. Proiectul este rigid în interpretarea conceptuală, însă clădirea propusă este bine articulată.
Premiul 3 ex-aequo: Victor Moldoveanu, UAUIM
Juriul a apreciat în special reinterpretarea de funcţiuni a curţii tradiţionale româneşti. Zona de zi este foarte bine organizată. Legătura cu partea din spate a sitului a fost de asemenea apreciată. Peretele din spate utilizează o serie de obstacole retrase pentru a oferi spaţiului rezultat o iluminare cât mai bună. Juriul a considerat că ferestrele din volumul principal nu sunt însă suficient de convingătoare.
Premiul 3 ex-aequo: Alexandru Vasiliu, UAUIM
Autorul proiectului preia tipologia caselor din vecinătăţi, cu acoperiş înclinat şi prezintă o interpretare contemporană pe mai multe straturi. Curtea, la nivelul parterului, este separată de stradă printr-un zid opac. Zonele publice sunt situate la parter. Dormitoarele sunt la etajul 1 şi 2, iar camera de zi, mai spectaculoasă, e la etajul 3. Funcţiunile casei sunt separate foarte clar. Zona publică e în „coaja casei”, iar funcţiunile private în „miezul” ei. Proiectul are calităţi foarte mari din punct de vedere al spaţiilor create şi reprezintă o intervenţie puternică în cartier.
Organizatori: Asociaţia ArhiForum, Asociaţia Studenţilor Arhitecţi din Iaşi, Asociaţia de la patru, Asociaţia Studenţilor Arhitecţi – AStA Cluj, Asociaţia Studenţilor Arhitecţi Spiru Haret şi Asociaţia din Mincu
Facultăţi participante: Facultatea de Urbanism şi Arhitectură din Chişinău; Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din Iaşi; Facultatea de Arhitectură din Timişoara; Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca; Facultatea de Arhitectură, USH Bucureşti; Facultatea de Arhitectură, UAUIM Bucureşti