fbpx


White November igloo

Rezultatele concursului pentru Reorganizarea şi Amenajarea Spaţiului Public Central din Râmnicu Vâlcea

În luna februarie, Primăria Râmnicu Vâlcea a lansat un concurs de soluţii, organizat de OAR în parteneriat cu Filiala Teritorială Sibiu-Vâlcea a Ordinului, pentru reorganizarea şi amenajarea spaţiului public central al oraşului. Dintre cele 19 proiecte predate, 17 au fost admise în jurizarea fazei I şi 8 au fost alese pentru faza a II-a.

În perioada 22-23 iunie 2012, a avut loc în Râmnicu Vâlcea jurizarea proiectelor participante în faza a II-a a concursului. După deliberări, juriul a stabilit următoarele rezultate:

PREMIUL I – Câştigătorul concursului

Proiectul nr. 65

Concurent: Sorin Dragoş Popescu Birou Individual de Arhitectură

Autor principal: arh. Dragoş Popescu

Coautori: arh. Şerban Marinescu, arh. Bogdan Vitec, arh. Alexandru Pop

Colaboratori arhitectură: stud. arh. Adrian Niculae Theodoru, stud. arh. Cătălin Victor Gherman

Colaboratori specialităţi: ing. devizist construcţii civile Florentina Carlan

Rezultatele concursului pentru Reorganizarea şi Amenajarea Spaţiului Public Central din Râmnicu Vâlcea

“Juriul a fost impresionat de coerenţa şi valoarea demersului – de la scara mare a oraşului la cea a designului de spaţiu public. Proiectul propune, într-un spirit perfect contemporan, o disipare a unor spaţiilor de parcaje la marginea zonei centrale precum şi o facilitare a traficului pietonal, de transport în comun şi de biciclete. Noua amenajare are un caracter puternic şi prestanţă, însă integrează şi istoria locului, este realizabilă şi nu foarte costisitoare. Spaţiul poate astfel deveni cu adevărat o Piaţă Mare a municipiului Râmnicu Vâlcea.” (fragment din comentariile juriului)

Rezultatele concursului pentru Reorganizarea şi Amenajarea Spaţiului Public Central din Râmnicu Vâlcea

Rezultatele concursului pentru Reorganizarea şi Amenajarea Spaţiului Public Central din Râmnicu Vâlcea

PREMIUL II

Proiectul nr. 64

Concurent: arh. Alexandru Suciu

Autor principal: arh. Alexandru Suciu

Coautori: Studioul Wolf House Productions: urb. Iulian Canov, arh. Florin Cobuz, arh. Tamina Lolev, arh. Vlad Stoica, urb. Cristina Zlota

Rezultatele concursului pentru Reorganizarea şi Amenajarea Spaţiului Public Central din Râmnicu Vâlcea

“Soluţia se încadrează în scara oraşului şi propune un ansamblu de spaţii de bună calitate şi cu o identitate puternică. Juriul a apreciat ideea de a folosi parcajul şi staţia de autobuz pentru a crea o nouă topografie: construcţia nu ocupă spaţiul public, ci îl creează deasupra sa. În acelaşi timp, ridicarea terenului în această zonă devine oarecum deranjantă, atât pentru partea de nord a Străzii Regina Maria (unde se înghesuie pe un spaţiu mult restrâns pietoni, autobuze, taxiuri şi un acces la parking), dar şi în raport cu frontul masiv şi continuu de pe partea sudică a străzii.” (fragment din comentariile juriului)

Rezultatele concursului pentru Reorganizarea şi Amenajarea Spaţiului Public Central din Râmnicu Vâlcea

PREMIUL III

Proiectul nr. 51

Concurent: Soare&Yokina Arhitecţi Asociaţi SRL

Asociaţi: RPR Birou de Studii Contemporane, Quattro Design SRL

Autor: arh. Adrian Soare

Coautori: arh. Elena Dragu, arh. urb. Şerban Popescu Criveanu, arh. urb. Irina Criveanu, arh. Ioana Tudora, ing. peisagist Diana Culescu, ing. peisagist Mihai Culescu

Colaboratori arhitectură: arh. Irina Bogdan, arh. Irina Plopeanu, stud. arh. Matei Bacanu, stud. arh. Tudor Gherman

Colaboratori specialităţi: arh. urb. Ramona Ungureanu, stud. urb. Ovidiu Dina, ing. peisagist Christian Voinescu

Rezultatele concursului pentru Reorganizarea şi Amenajarea Spaţiului Public Central din Râmnicu Vâlcea

“Propunerea a fost apreciată pentru crearea unor spaţii clare şi cu prestanţă. În cadrul scuarului Mircea cel Bătrân, o limită vegetală, puternică şi transparentă în acelaşi timp, defineşte un loc protejat şi, totuşi, accesibil.” (fragment din comentariile juriului)

Rezultatele concursului pentru Reorganizarea şi Amenajarea Spaţiului Public Central din Râmnicu Vâlcea

MENŢIUNE SPECIALĂ

Proiectul nr. 66

Concurent: SC Studio Basar SRL

Autori: Alexandru Axinte, Cristian Borcan, Radu Lesevschi (Studio Basar), Irina Melita, Stefan Simion (Poster)

Colaboratori arhitectură: Nicolae Petrencu

Colaboratori specialităţi: Diana Culescu – peisagistică

Rezultatele concursului pentru Reorganizarea şi Amenajarea Spaţiului Public Central din Râmnicu Vâlcea

“Juriul a hotărât acordarea unei menţiuni speciale acestui proiect care refuză schimbările spectaculoase în favoarea unui proces bazat pe intervenţii punctuale şi pe participarea democratică a locuitorilor. În acelaşi timp însă, juriul regretă lipsa unui proiect propriu-zis de amenajare.” (fragment din comentariile juriului)

Rezultatele concursului pentru Reorganizarea şi Amenajarea Spaţiului Public Central din Râmnicu Vâlcea

Expoziţia proiectelor participante la concurs va fi deschisă în sala de expoziţii a Muzeului Judeţean de Istorie din Râmnicu Vâlcea, pana la sfârşitul lunii iulie.

Informaţia completă despre concurs şi galeria virtuală a proiectelor participante sunt accesibile pe site-ul concursului http://oar.squarespace.com/concurs-ramnicuvalcea/.

Sursa text + foto: oar.squarespace.com

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0