4 noiembrie 2024
Ritm echilibrat al locuirii: ansamblul PARC de SMAA
ARHITECTURĂ: SMAA TEXT: Anda Zota FOTO: Sabin Prodan
Un exercițiu de arhitectură care favorizează funcționalitatea, un joc volumetric rafinat și o fațadă stereotomică, la scară umană, transformă ansamblul rezidențial PARC într-o alternativă a locuirii individuale.
Proiectul este amplasat pe un teren plat, în zona de Nord a Bucureștiului, în comuna Tunari, și este înconjurat de o serie de facilități publice care completează firesc funcția locuirii: parcuri, terenuri de joacă și de sport și unități de învățământ. Atât contextul (oarecum fragmentar, lipsit de identitate sau coerență unitară), cât și reglementările urbanistice au avut un impact clar asupra volumetriei: ansamblul este format din două corpuri alipite care păstrează un regim de înălțime redus (P+3), sculptat în terase pentru a-i diminua prezența și pentru a obține o proporție soft a arhitecturii. Astfel, într-un cartier dominat preponderent de locuire individuală, ansamblul PARC oferă o alternativă coerentă de a trăi în colectiv.
O bară liniară formată din două corpuri-duplicat se așază pe terenul de formă trapezoidală, generând curți private cu o gradație plăcută de la interior către exterior. Cu o densitate echilibrată și o distribuție coerentă a spațiilor de locuit, imobilul este format din apartamente generoase pe două niveluri cu curte și acces private din parter, și cu apartamente de 2, 3 și 4 camere în etajele superioare, cu terase și vitraje ample care propun o relaționare fluidă între interior și exterior. Diferitele tipologii de locuire (de la apartamentul cu grădină privată la apartamentul cu terasă intimă) asigură suficientă flexibilitate potențialilor locuitori, care își pot alege viitoarea casă în funcție de priorități și preferințe proprii, toate încadrate într-o serie de valori arhitecturale comune.
Întreaga arhitectură prioritizează funcționalitatea. Compartimentările interioare au un desen riguros, sunt atent organizate, amplasând spațiile de locuit spre zonele vitrate și spațiile utilitare către centrul volumetriei, în noduri funcționale care eliberează fațada și care-i permit astfel compoziția fragmentară. Raportul între interior și exterior (bine proporționat) se traduce în apartamente ce propun o manieră plăcută de a locui.
Fațadele sunt simple, clare, sincere în intenție: vitrajele mari sunt conturate de tâmplăria metalică, decupate pe fundalul stereotomic al cărămizii roșii recuperate ce îmbracă volumetria. Plinul și golul se compun în proporții simetrice, rezultând o coajă perimetrală care se dematerializează prin transparența ferestrelor. Organizarea diferită a modulației vitrajelor oferă personalitate fiecărei unități de locuit, urmărind cu deosebită atenție a oferi spațiilor exterioare ale apartamentelor intimitate. Accesurile în clădiri sunt monumentale, dublu marcate prin gesturi arhitecturale: volumetric – printr-un contur monumental ce urmărește o înălțime de 3 niveluri și estetic – printr-un joc de lumină și transparență, cu o fereastră generoasă care marchează subtil registrele.
PROIECT: Asamblu rezidențial parc – Herăstrău Apartments; AMPLASAMENT: str. Intrarea Școlii nr. 5, com. Tunari, jud. Ilfov; REGIM DE ÎNĂLȚIME: P+2E+3ER; SUPRAFAȚA TERENULUI: 7 553 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 6 326 mp; ARHITECTURĂ: SMAA – mihăilescu și asociații arhitectură; STRUCTURĂ: Ideea Proiect; INSTALAȚII: MIDD INSTALL; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: SMAA – mihăilescu și asociații arhitectură; FINALIZAT: 2023
Articol publicat în igloo #221 / Kombinat II / august-septembrie 2024