fbpx

România la Olimpiada Culturală de la Londra

Anul acesta, la Olimpiada Culturală de la Londra, România va fi prezentă cu nu mai puţin de 17 evenimente, ICR fiind unul dintre cele mai active institute culturale străine.

Printre proiectele propuse pentru această ediţie se află PlayPoint Puzzle şi expoziţia artistului clujean Ernö Bartha, în cadrul căreia 3 dintre sculpturile artistului vor fi expuse în Victoria Park şi London Pleasure Gardens. Lucrările vor putea fi vizitate de pe 27 iulie până pe 12 august, alături de alte lucrări ce vor fi amplasate în cele mai vizitate cartiere olimpice.

Realizate din fân organic pe o structură metalică, sculpturile „Zgârie nori“, „Pasărea“ şi „Spirala timpului“ au 3 metri înălţime şi greutăţi între 300 Kg şi o tonă, iar conceptul proiectului este unic prin recursul la tradiţia arhitecturală românească:

„Sculpturile Nature in the City reprezintă reîntoarcerea la natură în mijlocul aglomeraţiei urbane. Încerc să pun în valoare curăţenia formelor, fiindcă în fân nu ai detalii, textură. În sculptura de fân totul este formă, curată şi clară. Am dezvoltat o tehnologie modulară, peste scheletul metalic, între două plase de sârmă, se aşează fânul, bine presat“, spune Ernö Bartha.

România la Olimpiada Culturală de la Londra

Zgârie nori“ şi „Pasărea“ sunt amplasate pe apă, pe West Lake în Victoria Park, iar „Time Spiral” poate fi văzută în cel mai recent parc din estul capitalei britanice, London Pleasure Gardens, amenajat pe malul Tamisei. Lucrările de amplasare s-au efectuat cu o macara de tonaj mediu, cu braţ mobil, şi au fost însoţite de un tratament de ignifugare împotriva incendiilor.

România la Olimpiada Culturală de la Londra

Ernö Bartha s-a născut la Cluj şi a absolvit cursurile Universităţii de Artă şi Design din acelaşi oraş. Sculpturile sale din fân organic au mai fost expuse în România şi Ungaria.

PlayPoint Puzzele, o altă prezenţă românească în cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra este o instalaţie interactivă realizată de Miruna Amza şi Liviu Zăgan, care invită londonezii şi turiştii să descopere imagini cu marii sportivi ai lumii în Victoria Park şi London Pleasure Gardens.

România la Olimpiada Culturală de la Londra

Pornind de la ideea de unitate în diveristate şi răspunzând valorilor promovate în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra, „PlayPoint Puzzle“ este conceput sub forma unui puzzle gigant, interactiv care dezvăluie cele mai emoţionante momente din istoria olimpiadelor, în imagini. „PlayPoint Puzzle“a fost selectat printr-un concurs de idei, organizat de ICR în primăvara anului 2011 şi va fi amplasat în Victoria Park, între 24 iulie şi 12 august şi în London Pleasure Gardens, între 14 august şi 10 septembrie.

„PlayPoint Puzzle“ invită la interactivitate şi creativitate şi le propune trecătorilor să construiască puzzle-uri uriaşe pentru a descoperi 12 imagini suprinzătoare din timpul olimpiadelor, precum şi imagini ale marilor campioni ai lumii.

România la Olimpiada Culturală de la Londra

Printre aceştia se află şi Nadia Comăneci, Iolanda Balaş, Lia Manoliu şi Ivan Patzaichin. Puzzle-ul gigant este format din 200 de piese rotative. Instalaţia propune crearea unui spaţiu public flexibil: un loc de întâlnire, de conversaţie, de joacă, a cărui înfăţişare se metamorfozează în funcţie de răspunsul publicului.

Olimpiada Culturală de la Londra desfăşoară între 21 iunie şi 9 septembrie. ROlympics este realizat în parteneriat cu importante instituţii britanice – Southbank Centre, British Library, Opera Holland Park, Teatrul Regal Stratford East, Kings Place – şi integrat marilor evenimente culturale londoneze – London Festival, Big Dance Festival, London International Theatre Festival, Poetry Parnassus, Wide Open School, London Festival of Architecture, River of Music, Thames Festival.

Mai multe detalii pe secţiunea siteului ICR Londra dedicată special evenimentelor româneşti din cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra găsiţi aici.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0