fbpx

ROMANIA NEW NATURE – Pavilionul Național al României la EXPO 2020 Dubai

Biroul de arhitectură Cumulus Arhitecture este câştigătorul premiului I al Concursului de Soluţii „Pavilionul Naţional al României la EXPO 2020 Dubai”. Premiul constă în invitaţia la procedura de negociere fără anunţ prealabil pentru încheierea contractului de proiectare, cu valoare estimată la nivelul sumei de 170.000 de dolari, exclusiv TVA.

cumulus_2

În cadrul conferinței de presă desfăşurate joi, 25 iulie 2019, la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” au fost anunțați și ceilalți câștigători ai concursului:

A STIL – Premiul II (7.000 de dolari);
IMAGINAROOM – Premiul III (3.000 de dolari);
AM1819 – Arcsett – Menţiune 1(1.000 de dolari) şi
JB Arhitectura şi Exhibit Arhitectura – Menţiune 2 (1.000 de dolari).

Juriul a apreciat în propunerea Cumulus Arhitecture caracterul sculptural al volumului pavilionului şi dinamismul său subtil. „Imaginea pe care o propune este iconică, recognoscibilă şi de impact, atât de la distanţă, cât şi la nivel de detaliu. Volumul per ansamblu este unul echilibrat, tratat armonios şi unitar, având o bună relaţie vizuală interior-exterior. Juriul consideră că rafinamentul şi expresivitatea contemporană ale volumului vor fi atuuri pentru evidenţierea pavilionului în contextul general al Expoziţiei Mondiale. A fost apreciată atenţia acordată detaliilor faţadei exterioare a pavilionului, realizată din ceramică albă, şi efectul sensibil de filtrare şi reflexie a luminii de către aceasta. Întreg conceptul pavilionului este unitar şi coerent: de la ansamblu la detaliu, de la exterior la interior, de la formă la conţinut”, a afirmat arh. Vlad Sebastian Rusu (membru al Ordinului Arhitecţilor din România), cel care a dat citire argumentului Juriului.

cumulus_3

Proiectul câştigător îi are ca autori principali pe Eliza Yokina, Adrian Soare; coautori: Andrei Cumpănăşoiu; colaboratori arhitectură: Yasmin Asan, Marina Păsărin, Alexandru Cetea, Ioana Aron, Maria Sava; colaboratori specialităţi: ing. Mircea Paraschiv, Paul Sehlanec; curatori: Teodor Frolu, Eliza Yokina, Andrei Borţun, Adrian Soare, Beatrice Danis, Andrei Cumpănăşoiu, Maria Neneciu; grafic designer: Otilia Fiastru.

cumulus_1

În perioada 22-24 iulie, a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul de Soluţii „Pavilionul Naţional al României la EXPO 2020 Dubai”, competiţie lansată oficial în data de 6 iunie 2019. Autoritatea contractantă este Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Teritorială Bucureşti, Anuala de Arhitectură Bucureşti, cu girul Ordinului Naţional şi cu respectarea standardelor Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor. Concursul de soluţii a urmărit selectarea celei mai bune soluţii în vederea realizării Pavilionului Naţional al României la Expo 2020 Dubai pentru atribuirea contractului de proiectare şi curatoriat.

Tema „Expoziţiei 2020 Dubai”, care se va desfăşura în perioada 20 octombrie 2020 – 10 aprilie 2021, este „Conectând minţile, creăm viitorul” (Connecting Minds, Creating the Future) şi doreşte să afirme o nevoie globală de colaborare pentru a inspira generaţiile viitoare în a dezvolta parteneriate între organizaţii, sectoare de activitate şi diverse locuri geografice, precum şi pentru a se putea adresa mai bine nevoilor unei lumi în continuă schimbare. Pentru a dezvolta tema principală au fost alese trei subteme: oportunităţi, mobilitate şi sustenabilitate. Ele numesc trei secţiuni fizice ale expoziţiei, care are un plan tripartit.

România a optat pentru secţiunea sustenabilitate, unde va construi un pavilion naţional. Ţara noastră îşi propune să participe la „Expoziţia Mondială 2020 din Dubai” cu un pavilion expoziţional care să găzduiască timp de şase luni activităţi specifice unei expoziţii internaţionale: evenimente artistice şi diplomatice, expoziţia permanentă şi expoziţii temporare, acţiuni de dialog intercultural şi de ospitalitate.

„Pavilionul României îşi propune să aducă în cadrul EXPO 20120 Dubai pentru cele 6 luni de desfăşurare a manifestării expoziţionale o sumă de contribuţii care să acopere mai multe domenii sectoriale: tehnologie, IMM-uri, mediu, energiile regenerabile, biotehnologiile, polii de excelenţă – competitivitatea, start up-ul şi inovarea, cultura, turismul şi gastronomia”, a declarat comisarul general al secţiunii române la EXPO 2020, reprezentant al MAE, domnul Mihail Doru Dediu. Domnia sa a precizat că participarea la această expoziţie urmăreşte, pe lângă acţiunile de diplomaţie publică, şi o componentă de promovare economică, permiţând crearea unei imagini pozitive pentru companiile şi produsele româneşti, precum şi atragerea investiţiilor străine în România.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0