fbpx

RONATIV 3 Graţii

Galeria de artă şi design GALATECA prezintă în perioada 10 aprile – 3 mai 2014 expoziţia „RONATIV 3 Graţii” semnată Cătălin Năstăsoiu, artist vizual şi ceramist de origine română, stabilit din 2001 la New York. Concepute în 2012 şi realizate în 2013-2014 în România, cele „3 Graţii” sunt prezentate într-o scenografie minimalistă, ce trimite deliberat la Soborul Zeiţelor din complexul ritual precucutenian.

RONATIV 3 Graţii

„Graţiile”, precum şi alte execuţii ale conceptului RONATIV, au acelaşi ADN grafic – conturul hărţii României – şi sunt inspirate de preţuirea pentru femeia aparţinătoare acestui spaţiu. Ele reprezintă recunoaşterea, memoria pe care artistul vrea să o transmită mai departe, să o povestească oamenilor.

Primele obiecte RONATIV, iniţial subiect de conversaţie în mediile sociale virtuale – facebook, instagram şi tweeter – vor trece în real şi vor fi prezentate publicului în premieră la Galateca. Este pentru prima dată când un proiect cultural, generator de conversaţie identitară, ia naştere online şi se transformă în obiect de artă.

RONATIV 3 Graţii

Cătălin Năstăsoiu a ales un material nobil, un material ceramic viu, despre care se spune că la ardere are ceea ce se numeşte „memorie”: porţelanul. „Am ţinut să fac primele piese RONATIV din porţelan; un material foarte drag mie, greu de stăpânit, care netratat cu respect nu se lasă îmblânzit. La arderea finală (de vitrifiere), porţelanul îşi manifestă memoria tuturor atingerilor de care a avut parte in timpul facerii…Ei bine, pentru ca forma finală să fie curată, îţi trebuie multă dragoste şi respect pentru acest material. În plus, extrapolând această metaforă la „Graţiile” pe care le propun, ele poartă memoria respectului meu pentru virtuţile româncelor. Proiectul este susţinut de Fundaţia Tudor şi curatoriat de Iulia Gorneanu.

RONATIV este un algoritm grafic prin care se pot genera la infinit imagini bidimesionale sau forme tridimensionale, având ca unitate nativă conturul geometrizat al hărţii României. Pornind de la principii de construcţie a imaginii digitale, Cătălin Năstăsoiu transformă grafic conturul României într-o unitate de măsura indivizibilă a propriei imagini. Rezultatul este mai mult decât un layout sau o formă sculpturală, este un subiect de conversaţie despre România dintr-o perspectivă inedită, uşor integrabilă imaginaţiei colective. Cătălin Năstasoiu combină cele mai noi tehnici de fabricaţie digitală, incluzând proiectare computerizată şi printare 3D, cu cele de manufactură tradiţională. Obiectele RONATIV vor fi disponibile în NeoGalateca, gallery shop-ul asociat.

RONATIV 3 Graţii

CĂTĂLIN NĂSTĂSOIU este un artist de origine română, născut la Buzău şi stabilit din 2001 la New York. A absolvit Universitatea de Arte Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, secţia Ceramică. Proiectul de Diplomă – „Vaca Interactivă” – a devenit simbolul Lăptăriei lui Enache, primul avanpost al tinerilor artişti şi intelectuali din România postdecembristă. În 2000 iniţiază „Atelierele Cucuteni” piesele sale ajungând în toate colţurile lumii, din Noua Zeelandă până în Statele Unite, din Norvegia până în Africa de Sud. În acelaşi an PricewaterhouseCoopers îl comisiona pentru o colecţie unicat de obiecte ceramice făcute în spiritul şi forma imaginii internaţionale a brandului, alegerea fiind tehnica ceramicii neolitice cucuteniene.

În calitate de artist vizual şi designer a colaborat cu Media Pro, CME, PricewaterhouseCoopers, Paramount Pictures, New York University, Production Resources Inc., Loews Communications, HKM Productions, R&R Live, Canon, CNN International şi cu nume din lumea artei şi designului cum sunt Christophe de Menil sau Joe Doucet.

RONATIV 3 Graţii

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0