ROTOTRANSLAŢIE SEMNAL – Zain Tower

Zain Tower

Turnul care adăpostește sediul Zain din capitala sudaneză este un imobil de birouri de înălțime medie a cărui siluetă a devenit un semnal urban și a cărui alcătuire are o explicație geometrică. Nivelul curent, un simplu pătrat în plan, este rototranslatat pe verticală, oferind volumului general dinamică și zveltețe.

Deasupra orașului Khartoum din Sudan, în Al Amarat, într-un cartier central, dominant rezidenţial, caracterizat de cadrul construit riguros, ortogonal și cu un regim de înălțime scăzut, apare turnul Zain. Prin gestul de proiectare al echipei AQSO arquitectos office, el devine o clădire aproape iconică sau, mai degrabă, un landmark. Corpul său construit se distinge peste orizont, părând cu mult mai înalt.

Relativ aproape de aeroport, înconjurat de restaurante, hoteluri și ambasade, amplasamentul este o zonă vibrantă. Tocmai de aceea, piața publică oferită generos de inserția în sit a proiectului, atentă la degajarea colțului, este binevenită. Gestul compozițional de la nivelul parterului este intriga: el antrenează dinamica ascendentă, iar rototranslaţia e desfăşurarea.

 

Construcția conciliază drama creşterii sale în spațiul dat, având un ax vertical bine determinat pentru o temă volumetrică ambiţioasă. Ca un element de subtilitate în regulile compoziție, dar și ca mod de a propune o imagine nouă, bine integrată în sit, forma clădirii răsucite se aliniază, la ultimul nivel cu gridul ţesutului urban al contextului existent.

Compania de telecomunicații care dă numele imobilului folosește cele douăsprezece etaje de birouri pentru sediul său central și are în parter un magazin emblematic. „Structura monolită se răsucește treptat, pe măsură ce crește într-un gest distinct care contrastează cu peisajul urban din jur. Clădirea domină orizontul, exprimându-și natura comunicativă, devenind un reper urban” – AQSO arquitectos office.

Nivelul curent al turnului este un pătrat cu latura de douăzeci de metri, intersectat doar de nodul central care conține ascensoarele și scara. Cu excepţia unui contur structural, alcătuit din 8 stâlpi, situat departe de perimetru, planul nivelului curent permite compartimentarea şi configurarea versatilă a spațiului. Fiecare nivel este închis de pereții vitraţi ai fațadei ortogonale, ce oferă perspective extraordinare asupra orașului.

 

Fațada clădirii este definită de plăcile proeminente ale dalelor planşeelor, extinzându-se mult deasupra planului vitrat, pentru a deveni console protectoare şi adevărate parasolare. O serie de shed-uri realizate din sticlă laminată, semi-transparentă oferă un al doilea strat de protecție, sporind dinamismul turnului când soarele lovește această piele izolatoare multifaţetată.

Turnul Zain este conceput pentru a reduce în mod natural consumul de energie și pentru a răspunde optim climatului cald al deșertului. Sistemul de fațade multistrat al anvelopantei exterioare protejează clădirea de clima semi-aridă și fierbinte din Khartoum, dar creează şi imaginea arhitecturală.

***

Proiect: Zain Tower; Program: imobil de birouri de înălțime medie; Regim de înălțime: P + 11, Hmax = 56 m; Adresă: 15th street, Al Amarat district, Khartoum, Sudan; Suprafața terenului: 975 mp; Suprafața construită desfășurată: 4 990 mp; Client: Zain Sudan; Arhitectură: AQSO arquitectos office; Arhitect local: ISKAN; Structură: Attis; Finalizat: 2020

Proiect prezentat în igloo #195_aprilie-mai 2020

igloo_195-shop