fbpx

Să construim ecologic învăţând de la arhitectura tradiţională

În perioada 11 – 16 iulie 2011 a avut loc în Meşendorf, jud. Braşov, cea de-a treia ediţie a atelierului “Să construim ecologic învăţând de la arhitectura tradiţională”, cu tema Arhitectură de pământ şi acoperişuri vegetale.

Îndrumători: Prof. Dr. Gernot Minke şi Msc Arh. Silvia Demeter-Lowe.

Să construim ecologic învăţând de la arhitectura tradiţională

Ediţia de anul acesta a Atelierului de la Meşendorf s-a adresat în special studenţilor arhitecţi şi profesioniştilor din domeniul construcţiilor, propunându-şi să ofere o oportunitate participanţilor de a se implica în acţiuni practice, învăţând astfel „cu mâinile lor” despre beneficiile arhitecturii de pământ şi ale acoperişurilor vegetale, despre multitudinea de tehnici şi utilizări ale acestora. De asemenea, locul desfăşurării atelierului – satul Meşendorf – reprezintă un exemplu de habitat unde mediul construit şi mediul natural coexistă armonios.

Să construim ecologic învăţând de la arhitectura tradiţională

Pământul, ca material de construcţie, este asociat cu începuturile aşezărilor umane. Mai mult de o treime din populaţia Terrei locuieşte în prezent în case din pământ. În momentul de faţă, tradiţia de a construi cu lut se luptă cu prejudecăţi de natură culturală, economică şi politică. Dar odată cu conştientizarea nevoii de protejare a mediului înconjurător, formele arhitecturale şi materialele tradiţionale au început să fie asociate şi cu arhitectura ecologică. De asemenea, folosirea unui strat vegetal ca învelitoare nu este o invenţie modernă dar datorită beneficiilor utilizării acestei metode acoperişurile vegetale au revenit în atentia arhitecţilor.

Să construim ecologic învăţând de la arhitectura tradiţională

Despre îndrumători

Arhitectul Dr. Gernot Minke este autorul cărţii „Construind cu pământ” şi profesor la Universitatea Kassel din Germania. Preocupările sale pentru construcţiile din pământ au început încă din 1977 şi s-au manifestat prin numeroase studii de laborator şi pe şantiere, participând astfel la seminarii şi ateliere din întreaga lume.

Arhitecta Silvia Demeter-Lowe este organizatoarea atelierului de la Meşendorf. Este absolventă a cursului de masterat al Universităţii Oxford Brookes, bursiera SPAB în 2004 (Society for the Protection of Ancient Buildings, UK) şi are o experienţă de 10 ani în domeniul conservării arhitecturale şi arhitecturii ecologice în Marea Britanie.

Să construim ecologic învăţând de la arhitectura tradiţională

Atelierul de la Meşendorf a reuşit să ajungă la cea de-a treia ediţie datorită sprijinului necontenit din partea Domniei Sale, arhitect Şerban Cantacuzino, Preşedinte şi Fondator al Fundaţiei Pro Patrimonio. De asemenea, atelierul s-a bucrat de sprijinul următoarelor organizaţii şi companii: TDA – Transylvanian Development Association, Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Judeţul Braşov, Copşa Mare Guesthouses, Asociaţia EPAL – Eco-Protection activities and learning, SC MIKIM SRL, Romania Green Building Council, OAR Filiala BV-Harghita-Covasna, SC RECOBOL SRL, SICERAM SA, SC GERMANY SRL, SC CALCARUL Codlea SRL, Familia Catean – produse tradiţionale, BISTRO De L’Arte, doamna Marcela Cosnean şi Rosenauer Schnaps.

Pe data de 16 iulie, în încheierea atelierului, a avut loc tradiţionala „petrecere în ogradă” ce a fost însoţită de concerte susţinute de Qvartetul Corona, Georgia Gulea la nai şi a formaţiei locale condusă de domnul Dumbravă.

Să construim ecologic învăţând de la arhitectura tradiţională

Câteva dintre părerile celor care au participat la Atelierul de la Meşendorf 2009, 2010, 2011:

Long live adobe! A fost minunat – trebuie să începem să ne gândim ce facem la anul. Mulţumesc tuturor pentru o experienţă cu adevărat unică!

Iulia Manitiu, studentă la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti

Să construim ecologic învăţând de la arhitectura tradiţională

Mi-a făcut mare plăcere să particip la workshopul de la Meşendorf şi apreciez combinaţia pe care aţi ales-o: arhitectura tradiţională, viaţa la sat, evenimente culturale. Mi se pare un proiect ambiţios, iar în momentul de faţă astfel de iniţiative sunt extrem de rare cu toate că ar fi utile atât ca practică pentru noi, studenţii de la arhitectură dar şi ca o modalitate de conservare a patrimoniului arhitectural. […]

Zamfira Răzvan, student la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti

Să construim ecologic învăţând de la arhitectura tradiţională

La Meşendorf au fost multe părţi utile. În general orice activitate care implică munca directa, ”hands-on”, ajută la crearea unei relaţii mai bune cu materialul, la o înţelegere mai bună a acestuia. Expresia japoneză pentru asta ar fi “să auzi respiraţia materialului”.

Iulia Cucu, studentă la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti

First I would like to thank you so very much for an outstanding experience. Wow! I never expected that to come my way and it was truly informative, memorable and an absolute joy to participate in.

Nicholas Mayne, Canada, Alberta

Să construim ecologic învăţând de la arhitectura tradiţională

A fost o experienţă de neuitat, un “eveniment” care mi-a schimbat, şi cred că nu numai mie, optica în ceea de priveşte arhitectura din perspectiva asumării moştenirii culturale, a ceea ce înseamnă pentru noi arhitecţii, trecutul cu realizările sale excepţionale. Îmbinarea utilului cu plăcutul duce întotdeauna la realizarea unor lucruri de calitate. Pasiunea oamenilor cu care am interacţionat timp de o saptamană pentru restaurare şi pentru arhitectură ecologică a fost o sursa de inspiraţie pentru mine. Am avut ocazia pe parcursul acestui workshop să studiez la faţa locului obiecte de arhitectură remarcabile. […] Abia în momentul în care m-am apropiat de acestea, am lucrat efectiv cu ele, am asistat la dezansamblarea şi refolosirea unei structuri, am înţeles exact care este rolul fiecăruia dintre elementele care alcătuiesc aceste structuri. Cred că aceasta este calea spre inovaţie: practica îmbinată cu teoria şi întelegerea principiilor după care s-au ghidat meşterii în trecut. Separarea dintre practică şi teorie nu funcţionează şi mi-aş dori ca mai mulţi arhitecţi şi oameni implicaţi în acest domeniu să înţeleagă importanţa acestor lucruri. […]”

Rozina Dragomir, studentă la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti

Să construim ecologic învăţând de la arhitectura tradiţională

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0