fbpx

Să (re)trăim o vreme în cinema la Les Films de Cannes à Bucarest (CONCURS)


E o magie inconfundabilă în oraș în timpul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. Care are legătură cu o anumită conexiune cu orașul, generată, spre exemplu, de alergatul pe străzi între două cinematografe pentru a rata cât mai puţine proiecţii, dar mai ales de bucuria de a avea micul nostru Cannes la București. Cea de-a 10-a ediţie (18-27 octombrie) nu se dezminte și aduce crema premianţilor de la Cannes plus filme cult pe care abia așteptăm să le revedem. Mai jos, o listă subiectivă ca o inimă care bate de nerăbdare. Iar sfatul nostru, ca în fiecare an: mergeţi și vedeţi cât mai multe filme, intraţi în bucuria contagioasă a festivalului.

„Un homme et une femmme”, r. Claude Lelouch (1966)

Apropo de filme cult, câștigătorul Palme D’Or-ului din 1966, „Un homme et une femmme”, a făcut să vibreze generaţii întregi la unison cu povestea de dragoste a protagoniștilor interpretaţi de minunaţii Anouk Aimée și Jean-Louis Trintignant. Regizorul Claude Lelouch este invitatul de onoare al ediţiei, iar prezenţa sa ne va oferi ocazia (re)vederii filmului din 1966, dar și a descoperirii finalului poveștii graţie reîntâlnirii cu cei doi actori din producţia „Les plus belles années d’une vie” (2019).

Un-homme-et-une-femme-09

„Dolor y Gloria”, r. Pedro Almodovar

Despre cel mai recent film al cineastului spaniol Pedro Almofovar se spune că este cel mai bun al său din ultimii ani. Emoţionant și tulburător de personal, „Dolor y Gloria” îi readuce pe ecran pe doi dintre actorii cult ai lui Almodovar, (Antonio Banderas și Penélope Cruz), pentru a da viaţă poveștii lui Salvador, un regizor surprins în plin declin fizic. Pentru rol, Banderas a primit anul acesta la Cannes premiul pentru interpretare masculină.

Dolor-y-Gloria-director-cast-photo

Dolor-y-Gloria-film-still

Family Romance, LCC.”, r. Werner Herzog

Schimbăm registrul propunând un film aflat la graniţa cu documentarul care își propune, în cheie metaforică, să fie o interogare a relaţiei actor-rezgizor. Yuichi Ishii își joacă propriul rol: este proprietarul agenţiei Family Romance, prin intermediul căreia poate fi angajat să joace un rol de prieten sau chiar membru al familiei pentru toţi cei care au nevoie.

Family-Romance-still

„Matthias et Maxime”, r. Xavier Dolan

Unul dintre cineaștii răsfăţaţi ai Cannes-ului, regizorul canadian Xavier Dolan revine cu consecvenţă în festivalul unde a câștigat deja Premiul Juriului cu „Mommy” (2014) și Marele Premiu pentru „Juste la fin du monde” (2016). „Matthias et Maxime” sondează dinamica unei relaţii de prietenie care se reconfigurează în urma unui sărut din timpul unor filmări.

Matthias_et_Maxime_credit_Shayne_Laverdiere__Sons_of_Manual

„Parasite”, r. Bong Joon-ho

Suntem foarte curioși în legătură cu câștigătorul Palme d’Or, 2019, o producţie din Coreea de Sud. Vieţile a două familii aflate la poluri opuse pe scara socială se intersectează în mod insolit atunci când fiul familiei sărace ajunge să predea cursuri de engleză la domiciliul bogatei familii Park. Ceea ce urmează nu se mai poate încadra în sfera controlabilului.

Parasite-#1-film-still

C O N C U R S 

Banchiza de toamnă, împreună cu Les Films de Cannes à Bucarest, ți-a pregătit o seară de film românesc!

Cumpără BU#14 de pe igloo.ro și ai șansa să câștigi o invitație dublă la două dintre avanpremierele toamnei la Cinema Muzeul Țăranului, ambele proiecții fiind în prezența echipei regizorale!
? 20 octombrie, ora 17:00 – Timebox – o emoționantă poveste despre un tată prea mare, o casă prea mică, o evacuare forțată și o fiică care încearcă să le împace pe toate.
? 20 octombrie, ora 20:00 – Jurnalul familiei Escu – povestea milioanelor de români care au ajuns să locuiască între aceste graniţe şi să fie nevoiţi să se suporte unii pe alţii: fix aşa cum stau lucrurile într-o mare familie.

Câștigătorii vor fi aleși prin random.rog, pe data de 19 octombrie.

***

Articol apărut în Banchiza Urbană 14 / toamnă 2019

cop_bu14_shop

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0