fbpx

Sacralitatea exprimată în limbaj arhitectural. Biserica Sf. Cosma și Damian, Târgu Mureș

ARHITECTURĂ: NAarchitects TEXT: Naarchitects, Anca Rotar FOTO: Hunyadi János, Nagy Árpád, Török Ferencz

Proiectul de refacere, supraînălțare, iluminare arhitecturală și dotare cu clopot a turnului bisericii romano-catolice Sf. Cosma și Damian a pornit de la dorința autorilor de a exprima în limbaj arhitectural mesajul vieții celor doi sfinți martiri. Ținând cont și de cerințele concursului de proiectare organizat de Parohie, arhitecții au propus o nouă formă pentru un element esențial și definitoriu al clădirii existente– turnul-clopotniță.

Turnul reimaginiat are o linie elansată, care se dedublează în mod dinamic, constituind-se într-un binevenit punct de reper pentru zonă. La nivel simbolic, el pare să se îndrepte către „lumile superioare”, privind spre divinitate. În ceea ce privește materialitatea, extensia verticală are la bază un cadru din lemn, parțial expus, masiv și, în același timp, transparent. Pe acesta se sprijină forma duală, realizată din sticlă – care, prin transparența sa, simbolizează lumina și credința în divinitate, și țiglă – material ce traduce în limbaj vizual ideea de protecție și statornicie.

Refacere, supraînălțare, iluminare arhitecturală și dotare
text1_Napal oldal

Celelalte elemente de fațadă păstrează coerența conceptului prin folosirea lemnului ca material principal, acesta având și rolul de a contrabalansa dominanța betonului, atât în cadrul clădirii existente cât și a zonei în care aceasta este amplasată. Expunerea diferită a șipcilor de lemn pe fațade „sparge” fațada monotonă a bisericii și îi echilibrează proporțiile, în același timp conferind ritm și căldură.

PROIECT: Refacere, supraînălțare, iluminare arhitecturală și dotare cu clopot a turnului bisericii romano-catolice Sf. Cosma și Damian; REGIM DE ÎNĂLȚIME: D+P+E (biserică), P+E4 (turn); ADRESA: str. Bodoni Sándor nr.2, Târgu Mureș, jud. Mureș; SUPRAFAȚA TERENULUI: 2.502 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 1 912,35 mp; ARHITECTURĂ: Naarchitects; AUTOR PROIECT: arh.Nagy Árpád; COLABORATOR: arh.Kiss Nándor; STRUCTURA: Stabech – Ing.Gurzó Levente; INSTALAȚII: E-GEP instal solutions – Ing.György Levente; CONSTRUCTOR: Sahara Industrial; BENEFICIAR: Parohia romano-catolică Sf. Cosma și Damian din Târgu Mureș; FINALIZAT: 2023

 

Descoperiți mai multe proiecte de arhitectură sacră contemporană în igloo #219 / Spațiul sacru contemporan / aprilie – mai 2024

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0