fbpx

Sagrada așa cum nu a văzut-o Gaudí: 16 imagini, 166 de ani

Antoni Gaudí s-a născut acum 166 de ani, în data de 25 iunie 1852, în Reus, Catalonia.

Șapte dintre lucrările sale sunt incluse în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea au fost proiectate și construite între anii 1884 și 2015: Parcul Guell, Palatul Guell (construit pentru protectorul său), Casa Mila, Casa Vicens, Sagrada Familia, Casa Batllo și Cripta din Colonia Guell.

Gaudí a început să lucreze la Catedrala Sagrada Familia în 1883, dedicându-i toată atenția și, am putea adăuga, și făptura sa, din 1914 până la sfârșitul vieții.

Spre catedrală se îndrepta Gaudí, în dimineața de iunie când, distrat și visător, nu a auzit tramvaiul 30. Rănile și obișnuitele-i haine ponosite i-au fost fatale. A murit în 10 iunie 1926. Două zile mai târziu, oamenii își luau rămas bun de el ca de la un rege. Gaudí era coborât în cripta din Sagrada Familia, căreia îi dedicase patru decenii din viață.

Capodopera sa stă și astăzi neterminată. Nu-i nimic, „clientul meu nu se grăbește”, spunea Gaudí, probabil dintr-un mod special de a percepe durata ce transcende viața unui arhitect și convins că Dumnezeu are tot timpul din lume.

Tocmai pentru că Sagrada Familia nu este încă terminată și grație faptului că Antoni Gaudí nu a văzut-o așa cum o putem privi noi astăzi, igloo aniversează cei 166 de ani de la nașterea celebrului autor catalan cu 16 imagini exclusive. Un eseu fotografic realizat in situ, în această primăvară, de Tudor Predescu.

Sagrada Familia – odată încheiată – va deveni cea mai înaltă catedrală din lume, ridicându-se cu 170 de metri peste pământ și fiind unul dintre cele mai neobișnuite și controversate lăcașuri de cult de această anvergură din lume.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0