Sala polivalentă din Blaj

ARHITECTURĂ: Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură TEXT: Vlad Sebastian Rusu FOTO: Cosmin Dragomir

Cu scopul de a revitaliza viața publică a orașului Blaj și în același timp de a oferi echipei locale de volei un spațiu care să găzduiască toate evenimentele competiționale, Sala polivalentă din Blaj prinde contur sub semnătura Biroului Individual de Arhitectură Vlad Sebastian Rusu. Prin gesturi simple și atent acordate contextului, noua clădire oferă orașului multiple funcțiuni și transformă complet dinamica urbană.

Ideea unei săli polivalente de dimensiuni medii la Blaj, singura de altfel din județul Alba, a prins tot mai mult contur în urma câștigării multiplelor titluri de campioană națională de către echipa feminină locală de volei. Așadar, beneficiind de resurse locale și județene, destul de limitate la început, pentru construirea noii săli polivalente s-a decis orașul Blaj, noua sală urmând să găzduiască toate evenimentele competiționale ale județului Alba. Amplasamentul ales este situat la limita construită a orașului, pe malul stâng al Târnavei Mari, pe un sit cu o deschidere privilegiată către apă și care se bucură de vecinătatea unei baze sportive existente. Prin proiect, sala cu o capacitate de aproape 2 000 de locuri și-a propus să răspundă constrângerilor legate de un buget de investiție redus, cât și suprafeței limitate de teren avute la dispoziție. Prin urmare, soluția propune un volum compact, neutru, al cărui singur gest formal îl reprezintă intermedierea relației clădirii cu râul Târnava printr-un portic înalt, în spatele căruia este amenajat holul principal de primire, generos vitrat și dispus pe două niveluri. Referința gestului de deschidere și intermediere către apă a noii clădiri publice evocă eleganța logiilor prin care Castelul Bethlen din Sânmiclăuș, aflat la câțiva kilometri distanță, se orientează către râu.

Profitând de direcția principală laterală de vizitare a clădirii și de nevoia de acces a publicului la un nivel intermediar în sală, pe latura lungă este amenajat un taluz cu pantă lină, ce devine gradenă naturală pentru terenul de sport în aer liber din vecinătate. Astfel, pe perioada verii, taluzul este folosit de către suporteri în timpul diverselor competiții sportive locale. Arhitectura răspunde cu claritate exigențelor de accesibilitate a diferitelor categorii de utilizatori, propunând o schemă funcțională cu sala de joc în mijloc, deservită perimetral de circulații și foaiere ce comunică între ele la nivelele supraterane. Clădirea se împarte în trei nivele, două supraterane și unul parțial îngropat, cel din urmă găzduind vestiarele și funcțiunile complementare ale sălii și programului de sport.

text2_cosmindragomir_VladRusu_SalaPolivalenta_024

Faptul că fondurile pentru investiție au fost limitate a reprezentat o provocare pentru obținerea prioritară a unei clădiri flexibile și eficiente funcțional, în detrimentul unor gesturi arhitecturale inedite. Prin urmare, soluția urmărește cu abstinență alegerea unor sisteme constructive eficiente: elemente prefabricate de beton la nivelul gradenelor, structuri metalice simple ale acoperișului și închideri perimetrale din panouri termoizolante. Proiectul construiește astfel o imagine exterioară de o eleganță reținută, ce profită de ritmul unui trafor metalic a cărui umbră creează o dinamică vizuală a fațadelor. Ritmul consecvent al fațadei este întrerupt doar în dreptul holului principal orientat spre râu și prin vitraje de colț ce deservesc foaierele secundare și marchează accesele secundare. Printr-un gest invitațional asumat, spațiul evazat al porticului răspunde direcției principale de acces al publicului dinspre oraș.

Holul de primire a publicului profită de relația vizuală pe mai multe niveluri cu albia Târnavei și devine prin iluminatul nocturn o prezență identitară reflectată în oglinda râului. La interior, sala de joc beneficiază de toate dotările necesare desfășurării competițiilor naționale și europene pentru volei, baschet și handbal, alături de posibilitatea găzduirii și altor evenimente cu aglomerări de persoane. Prin amenajările reținute propuse – cromatica neutră a scaunelor, a griurilor calde ale tencuielilor și betonului aparent – atenția spectatorilor este orientată în primul rând către spectacolul competițional de pe suprafața de joc. Peste sala de joc, geometria terasei necirculabile realizată la cote diferite, permite amplasarea ascunsă a tuturor echipamentelor și dotărilor instalațiilor de ventilație mecanică. Văzută de la distanță, silueta clădirii profită de acest lucru exprimându-și volumetria cu claritate.

Plan parter
Plan etaj
Secțiuni și fațade

PROIECT: Sală polivalentă de sport; AMPLASAMENT: Municipiul Blaj, județul Alba; REGIM DE ÎNĂLȚIME: D+P+1; SUPRAFAȚA TERENULUI: 17 118 mp; CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 8 710 mp; ARHITECTURĂ: Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură; ECHIPA: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Anda Gheorghe, arh. Andra Vlădoiu, arh. Mădălina Doroftei, arh. Maria Florian Asiza Birou de Arhitectură SRL: ing. Ovidiu Rusu, ing. Mihai Stănuș, Struktoplan SRL: ing. Cătălin Moga, ing. Bogdan Cristea; INSTALAȚII: Progir proiectare construcții – Instalații termice și climatizare: ing. Radu Cristea, ing. Ioan Pop, Instalații electrice: ing. Radu Indolean, ing. Ionuț Filip, Instalații sanitare: ing. Radu Indolean, ing. Claudiu Câmpean; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: arh. Vlad Sebastian Rusu; FINALIZAT: 2024

 

Articol publicat în igloo #222 / Orașe în declin / octombrie – noiembrie 2024

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0