fbpx

Scenografia rafinamentului absolut. În vizită la primul flagship store Molteni&C din România

TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Sabin Prodan

Povestea începe în Italia, în 1934, cu un mic atelier de artizani ai mobilei și, ca în orice poveste exemplară, cu un mare avânt. Modestul atelier a devenit un nume de referință în lumea designului modern, un adevărat creator de forme și de istorie, iar avântul a rămas același. La fel și „obsesia pentru calitate”. Povestea continuă, adăugând un nou capitol chiar la București, unde grupul Molteni a deschis de curând primul flagship store Molteni&C din România. Noi am fost, l-am vizitat, ne-a fermecat.

Showroomul este rezultatul unui parteneriat cu BL Associates, un studio de arhitectură și design consacrat în România, condus de Brandon Lee împreună cu asociatul său, Eduard Barbu, cel care ne-a și invitat să descoperim rafinatul univers Molteni&C. Desfășurat pe trei niveluri însumând peste 305 mp, flagship store-ul se află într-o clădire impresionantă, atent restaurată, de pe Calea Dorobanți 202 – un peisaj urban anume ales, ce reflectă afinitatea și respectul Grupului Molteni pentru lumile distinse, încărcate istoric și cultural.

Spațiul a fost gândit de echipa BL Associates ca un traseu expozițional care pune în scenă colecțiile Molteni&C, fără însă a le „muzeifica”, ci chiar dându-le viață și noi valențe prin juxtapuneri vii și ambiente calde, primitoare, insolite și familiare totodată. Showroomul devine astfel un teatru al experienței nemijlocite, al vieții de zi cu zi, al unui posibil acasă ce-și întâmpină și inspiră vizitatorii, fie ei arhitecți, designeri sau pur și simplu căutători de frumos în expresii desăvârșite.

 

„Expoziția” surprinde tot ce are mai prețios și mai reprezentativ spiritul Molteni&C, cuprinzând atât piese recente, ale directorului de creație Vincent Van Duysen — preocupat mai ales de puritatea și senzualitatea formelor și materialelor —, cât și obiecte imediat recognoscibile, puncte de referință pe harta mondială a designului — cum sunt cele din colecția Molteni&C Heritage, semnate de Gio Ponti —, ori creații realizate de figuri celebre din domeniul designului și arhitecturii: Patricia Urquiola, Foster + Partners, Rodolfo Dordoni, Dante Bonuccelli, Ron Gilad ș.a.

3 - C86A9400-HDR

Parterul se deschide cu un living elegant și dinamic, configurat în jurul canapelei multifuncționale Marteen (semnată Van Duysen) și în care deja se disting fotoliile-vedetă Round D.154.5 de Gio Ponti. Povestea lor începe în anii ’50 și ilustrează o modernitate și o îndrăzneală a liniilor ce au fost percepute drept radicale la vremea aceea; azi, designul lor își păstrează intactă aura unei geometrii esențializate, perfecte. Alături, sufrageria dezvăluie masa Diamond, a Patriciei Urquiola, premiată la Red Dot Design Award în 2005 — o structură masivă și delicată deopotrivă, memorabilă prin picioarele sculpturale ce trimit la origami.

O a doua zonă de zi prezintă, pe lângă alte soluții pentru living, și o configurație de bucătărie (divizia Dada), cu insula VVD și Coloanele tehnice 2.0. Aici, mai mult decât în alte zone ale universului domestic, se remarcă frumusețea și precizia discretă a mecanismelor, alăturarea armonioasă de estetic și funcțional, de pragmatic și sofisticat.

 

Călătoria Molteni&C continuă la următorul etaj, pe o impozantă scară în spirală ce unește cele două niveluri și anunță un nou teritoriu, mai misterios — zona de noapte —, nu înainte de a traversa o nouă propunere de living, unde am testat fotoliul Kensington de Dordoni, întruchipare ideală a confortului și relaxării. Dormitorul scoate la iveală un generos dressing (Gliss Master), conceput ca un loc călduros, intim și tăcut al bucuriei de a ordona și păstra.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0